Zomerhitte droogte
Er gold lang een uitzonderlijke droogte in Nederland. Gelukkig heeft het de laatste tijd redelijk veel geregend, maar vooral boeren merken nogal altijd de droogte van vorig jaar. De natuur heeft erg te lijden gehad onder de aanhoudende droogte. Planten die in de winterstand gingen en bomen verloren hun bladeren midden in de zomer om maar niet te veel vocht te verdampen. Soms braken dikke uitgedroogde takken af ook al was het windstil. Jonge zwijntjes kregen te weinig moedermelk, omdat de moeders te weinig vocht binnen krijgen en stierven massaal.
Het lijkt dit jaar wat natter te zijn, maar we weten nog niet wat de zomer ons gaat brengen. Op korte termijn hebben we geen invloed op het weer, we kunnen alleen omgaan met de gevolgen ervan. Mocht het de komende maanden weer zo droog zijn als in de Sahara, een paar adviezen om mee te nemen:
Dieren helpen met de droogte Niet alleen wilde zwijnen, maar alle dieren hebben last van een droge periode. Jonge ooievaars en insectenetende weidevogels sterven in de nesten, omdat de ouders geen insecten voor ze kunnen vinden. Die zijn dieper de grond in gekropen waar het vochtiger is.
Egels eten ook insecten. Egels worden vaker aangereden, omdat ze zoekende zijn naar water en voedsel.
Je kunt de dieren helpen. Enkele tips:
– Let op vijvers met steile kanten en zwembaden. Dorstige egels kunnen erin vallen en er niet meer uit kunnen en verdrinken. Maak een trappetje van kippengaas voor de vijver en dek het zwembad goed af ’s nachts.
– Zet schotels water neer voor alle dorstige dieren. Meelwormen voor vogels en met water aangelengde pindakaas, pelpinda’s of gedroogde insecten uit de dierenwinkel voor de egels.
Jonge bomen kun je helpen door ze een emmer water te geven, of de inhoud ervan, dat werkt nog beter.
In huis
Het lijkt fijn om alles open te gooien en te luchten. Toch is het beter juist alles dicht te houden, ramen, deuren, maar ook gordijnen, zodat zon en warmte buiten blijven. Als het ’s avonds wat is afgekoeld, zet je ramen en deuren open om gekoelde lucht je huis in te laten stromen.
Door de droogte is het stoffiger in huis dan anders. Dat kan gezondheidsklachten veroorzaken zoals:
– Uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen in neus en keel. Daardoor een prikkelende keel en een droge hoest
– Geïrriteerde luchtwegen
– Een droge, schilferige huid en gebarsten lippen
– Droge, branderige ogen en irriterende contactlenzen
– Verminderde weerstand met een verhoogde kans op infecties
– Hoofdpijn
– Vermoeidheid
– Concentratieproblemen
– Het koud hebben terwijl de omgeving warm is
Wat kun je doen om je huis vochtiger en stofvrij te krijgen?
– Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan.
– Zorg ervoor dat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgt in huis, gebruik eventueel ventilatoren
– Lucht je huis voldoende, ‘s avonds
– Veeg geregeld stof of stofzuig
– Plaats planten die water verdampen
Buiten
Pas op voor blauwalg als je in natuurwater gaat zwemmen. Je kunt er aardig ziek van worden. Tijdens een warme en droger periode kan je sowieso maar beter de waterplassen in de natuur met rust laten voor de planten en dieren die er afhankelijk van zijn. Er geldt tijdens aanhoudende droogte een stookverbod op de meeste plekken. Dat betekent niet roken en niet barbecueën buiten. Behalve in je eigen tuin, maar ook daar ben je natuurlijk voorzichtig. Natuurlijk smeer je jezelf in met zonnebrand. Ga voor een natuurlijk product zonder chemisch filter, ben je nog goed voor het milieu ook.
Kinderen
Als je kind klaagt over dorst hebben, weinig of donkere urine heeft, heel rusteloos is of juist slaperig, dan kan er sprake zijn van een zonnesteek. Houd kinderen overdag zoveel mogelijk in de schaduw en herinner ze eraan te drinken. Zelf vergeten ze het, sommigen dan. Smeer kinderen goed in, met een zonnebrandcrème van minstens factor 30. Daarboven schijnt trouwens niet veel meerwaarde te hebben. Drink zelf ook genoeg.
Droogte en watertekort
Wees zuinig met drinkwater, want door droogte dreigt er een tekort, dat hebben we vorig jaar wel gemerkt. Je gazon besproeien is het eerste wat je moet schrappen tijdens watertekorten. Dat gras komt wel weer terug, mits je er voldoende compost in verwerkt hebt. In elk geval zijn een paar flinke regenbuien nodig om het gras weer groen te kleuren. Beter is het om niet te veel te wieden. Onkruid houdt namelijk vocht vast. Geef je planten niet te veel water, anders krijgen ze ‘luie wortels’. Geef ze ’s avonds water, dan verdampt er minder. Water geven doe je het liefst in een kuiltje dat je dichtgooit. Zo gaat alle water gericht naar de plant. Heb je stenen in je tuin? Haal ze eruit. Tegels in je tuin zijn nadelig bij zowel hitte als veel regen. Als je slim bent, ga je groenten verbouwen. Groenten zullen door extreme weersomstandigheden in de toekomst namelijk stukken duurder worden. Door klimaatverandering krijgt Nederland steeds vaker te maken met lange droge periodes. Teel mee met extreem weer, zowel nat als droog, door planten te kiezen die daartegen kunnen. Kies voor variaties in zaden met verschillende eigenschappen.
Probeer water zoveel mogelijk te hergebruiken.
Twee voorbeelden:
– Giet water dat je gebruikt om groenten te wassen niet weg, maar vang het op en giet het buiten uit.
– Ga eens in bad zonder zeep – véél beter voor je huid – en giet het water met een emmer vanuit het bad buiten over het gras en de planten.
Of neem geen bad, maar een korte douche. Van 3 minuten douchen fris je net zo goed op als van 10 minuten.