Treinverbinding Veendam – Stadskanaal
Er komt een bedrag van 85 miljoen euro vrij voor het doortrekken van de spoorlijn van Veendam naar Stadskanaal. Hiervoor waren ook al langer wensen en plannen, maar de plannen bleken iedere keer niet haalbaar. Zo gingen de plannen eind november 2021 niet door vanwege budgettekort. Daarnaast was er vertraging door de invoering van het European Rail Traffic Management System, oftewel ERTMS, een modern spoorbeveiligingssysteem.
Maar met de beschikbaarstelling van het geld vanuit het kabinet kunnen deze wensen en plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Hoewel er nog wel een kanttekening is voor dit project. Het kabinet wil wel dat er afspraken worden gemaakt over het berekenen van de stikstofuitstoot en de uitvoering van het project.
Noodzakelijke schakel van de Nedersaksenlijn
Het traject per spoor tussen Veendam en Stadskanaal kan, naast het vergroten van de bereikbaarheid tussen beide plaatsen met het openbaar vervoer, ook een mogelijke eerste fase zijn voor het aanleggen van de Nedersaksenlijn. Het te realiseren deel van de spoorlijn is een noodzakelijke schakel van de Nedersaksenlijn, die Groningen via Emmen verbindt met de regio Twente. Naast een betere verbinding met het openbaar vervoer, is het ook belangrijk voor de ontwikkeling van de zogenaamde Brede Welvaart in Zuidoost-Groningen, evenals voor Drenthe en Twente. Het oorspronkelijke plan dat er lag kreeg in het verleden geen groen licht omdat het hele project 50 miljoen euro duurder uitpakte dan de oorspronkelijke begroting. Volgens ProRail kwamen de extra kosten doordat de bruggen op het traject flink verouderd zijn, de ondergrond zwak is en er hogere snelheidseisen worden gesteld aan de overwegen. Nu kan alles weer opnieuw opgepakt worden.
Treinspoor geeft regio een boost
Het investeren in de Nedersaksenlijn is niet alleen belangrijk voor goede verbindingen, het geeft het gebied ook een enorme boost. Het maakt de leefbaarheid aantrekkelijker voor de inwoners, voor jong en oud. Ook wordt ervan uitgegaan dat het de krimp in het gebied zal tegengaan en jongeren minder snel uit de regio zullen vertrekken en naar verwachting na hun studietijd er ook sneller voor kiezen om in de regio te blijven wonen en hun eigen leven hier op te bouwen. Dit komt allemaal ten gunste van de ontwikkeling van de provincie Groningen. Het wordt aantrekkelijker om hier te blijven omdat de verbindingen veel beter zijn en er daardoor meer mogelijkheden zijn om hier een eigen leven verder op te bouwen. Naast dat het goed is voor de eigen bewoners, zal het ook een impuls zijn voor de toeristische sector. Wat vervolgens weer voor werkgelegenheid zorgt.
Alles is nauw met elkaar verbonden, iedere schakel die nodig is en kan doorgaan is er weer eentje extra richting nieuwe mogelijkheden. Niet alleen voor de regio op economisch vlak, ook de leefbaarheid wordt enorm vergroot en daarmee zal de aantrekkelijkheid van de provincie Groningen toenemen.