Proces verdubbeling N33 in volle gang
De N33 is eerder al verdubbeld tussen Assen en Zuidbroek, de kruising met de A7 is een klaverblad geworden. In 2015 werd besloten dat het deel tussen Zuidbroek en Appingedam ook wordt verdubbeld. Dit moet de bereikbaarheid van de havens van Delfzijl en Eemshaven ten goede komen. Bovendien wordt de veiligheid op de weg enorm verbeterd. Momenteel rijdt er veel relatief langzaam vrachtverkeer over de tweebaansweg. Dat beperkt de snelheid, maar het vergroot de kans op ongelukken, veelal door verkeerd ingeschatte inhaalacties
Geschat wordt dat ergens in 2021 de verdubbeling klaar moet zijn. Zover is het nog lang niet, er dienen nog veel knopen te worden doorgehakt.“Het Rijk en de provincie Groningen willen de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam verdubbelen en hebben daarvoor een aantal mogelijke alternatieven onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de verdubbeling van de N33 Midden het meest gunstig is op basis van alternatief X1. Dit alternatief scoort het beste op verkeersveiligheid en bereikbaarheid van de noordelijke regio, twee belangrijke doelen van de verdubbeling. Dit maakten provincie Groningen en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat vandaag bekend. Alternatief X1 is aangedragen door omwonenden uit de werkgroep Tjuchem en snijdt de bocht in het huidige tracé af.”Met deze woorden werd begin dit jaar bekend gemaakt dat voor de verdubbeling van de N33 deze deels wordt verlegd. Vlak voordat de weg, vanuit richting Zuidbroek gezien, een boog maakt en langs Fivelpoort slingert, wordt deze opnieuw aangelegd. In een meer rechte lijn komt men nu Appingedam binnen (zie kaart).
Besluit valt in 2019
Inmiddels zijn diverse zienswijzen op het alteratief ingediend. Door het verwerken van deze zienswijzen zal het ontwerp nog verder geoptimaliseerd tot een zogenoemd tracébesluit. Wanneer dit is afgerond zal ook het tracébesluit zes weken lang ter inzage worden gelegd. Belanghebbenden die op het ontwerp-tracébesluit hebben gereageerd kunnen dan nog tegen het besluit in beroep gaan. Gebeurt dit niet, of verwerpt de Raad van State deze beroepen, dan is het tracébesluit onherroepelijk. Is dit proces achter de rug, dan kan men verder met de realisatie van de verdubbeling. Als het tracébesluit eenmaal onherroepelijk is, dan zullen de betrokken provincie en gemeentes ervoor moeten zorgen dat de gekozen oplossing in het gebied wordt ingepast. Te denken valt aan het bestemmingsplan aanpassen en de benodigde vergunningen te verlenen.