Op ontdekkingsreis door de provincie Groningen
De natuur ontpopt zich en alles wordt steeds groener en kleurrijker. Een feest voor onze zintuigen. Heerlijk al dat frisse groen en al die kleuren van de voorjaarsbloeiers. Het weer nodigt ons uit om er nog meer op uit te gaan dan in de wintermaanden. Ga daarom eens op ontdekkingsreis door de provincie Groningen. Neem dan ook eens de kop van Groningen mee. Daar is veel te ontdekken, te beleven en te ervaren. Trek er eens een dag op uit of plan een aantal dagen achter elkaar om het gebied te doorkruisen. Geniet van het landschap en de rust die je daar nog kunt vinden.
Vorig jaar juli werd bekend dat de provincie Groningen in de periode tussen 2021 en 2023 ruim 3,7 miljoen euro beschikbaar stelt aan projecten die de vrijetijdssector in Groningen een innovatie boost moeten geven. Het programma moet ervoor zorgen dat Groningen in 2023 een belangrijke toeristische bestemming is voor mensen met interesse in cultuur, erfgoed en landschap. Hierbij is het belangrijk dat er mooie verbindingen komen tussen alle bezienswaardigheden, de horeca en andere voorzieningen. Zodat het allemaal beter op elkaar aansluit en het nog aantrekkelijker wordt om de provincie Groningen te bezoeken. Ook wordt er ingezet op het aantrekkelijker maken voor jongeren om te gaan werken in de toeristische en vrijetijdssector. Een deel van het geld wordt dan ook geïnvesteerd in opleidingen in de toerisme- en vrijetijdssector. Al deze ontwikkelingen zullen de werkgelegenheid ten goede komen.
Naast dat het de insteek is om toeristen richting de provincie Groningen te halen is er voor de inwoners van de provincie zelf vast ook nog veel te ontdekken en te zien. Lekker op pad in onze eigen provincie allen samen, met gezin, familie of vrienden. Er is hier een schat aan mooie stukken natuur te vinden. Vele musea en mooi erfgoed. Ga daarom eens op ontdekkingstocht door de provincie Groningen.
De geschiedenis van het leven langs de Groninger Waddenkust
Het is een bijzondere en mooie samenwerking van musea die allemaal een stukje van het verhaal vertellen over het leven langs de Groninger Waddenkust. Al 3000 jaar wonen en werken er mensen langs de Groninger Waddenkust. In ieder museum vind je een deel van het verhaal over het leven langs de Groninger Waddenkust door de eeuwen heen. Je kunt de musea afzonderlijk van elkaar bezoeken of je maakt er een langer verblijf van. Loop binnen en word meegenomen in de verhalen over dorpen en dijken, het leven met de zee, de visserij, de klei en de wierden. Kom meer te weten over de boeren, monniken en borgen door de samenwerking van zes musea, te weten: De Menkemaborg in Uithuizen, Landgoed Verhildersum in Leens, het Visserijmuseum in Zoutkamp, Museum Wierdenland in Ezinge, Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum en het Kloostermuseum St. Bernardushof in Aduard. Ieder museum vertelt een deel van het verhaal van het leven langs de Groninger Waddenkust door de eeuwen heen. Zo krijg je een mooi inkijkje in alle verhalen die er te vertellen zijn over de mensen die lang geleden leefden langs de Groninger Waddenkust.
Wat hebben de musea te bieden
Museum Wierdenland in Ezinge toont deze geschiedenis en de bijzondere vondsten van prof. Van Giffen, waarmee Ezinge internationale faam verwierf. Uit de vondsten kan worden afgeleid hoe men in de regio leefde tijdens de IJzertijd, Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Kijk op www.wierdenland.nl.
Kloostermuseum Sint Bernardushof in Aduard vertelt het verhaal van een van de grootste Cisterciënzer kloosters ooit. En de grote invloed van het klooster gedurende 400 jaar op waterstaat, bouwkunde, landbouw en handel, onderwijs en wetenschappen in Groningen en ver daarbuiten. Je vindt er nog de 13e-eeuwse ziekenzaal van het klooster en je ziet hier kloosterelementen die nergens anders in de wereld te zien zijn. Bezoek de website www.kloostermuseumaduard.nl voor meer informatie.
De Menkemaborg in Uithuizen is in oorsprong een uit de 14de eeuw daterend ‘steenhuis’ dat in de loop der tijd vergroot is. Van 1682 tot 1902 woonde hier de familie Alberda. Voor het verfraaien van het interieur werden kunstenaars aangetrokken. Beeldsnijder Jan de Rijk maakte de imposante schoorsteenmantels van barok houtsnijwerk en Harmannus Collenius schilderde daarvoor mythologische voorstellingen. Ook een heel bijzonder staatsieledikant, gemaakt van gele Chinese zijdedamast, is bewaard gebleven. Op www.menkemaborg.nl vind je meer informatie.
Museum Landgoed Verhildersum in Leens toont het leven van de adel, de boer en de landarbeider in de 19e eeuw. Verder is er altijd een deel van de collectie oude ambachten en de vermaarde collectie Groninger mode en dracht uit de 19e eeuw te zien. In de borg hangt het grootste familieportret van Nederland van de Familie Van Starkenborgh uit 1670. In de boerderij staat de Arendploeg als voorbeeld van de 19e-eeuwse landbouwinnovatie die zorgde voor grote welvaart en de basis legde voor de graanrepubliek Groningen. Kijk op www.verhildersum.nl voor alle informatie.
Openluchtmuseum Het Hoogeland waar bezoekers ervaren hoe het leven in het dorp er aan toe ging in de 19e eeuw; een groot deel van de oude kern van het wierdendorp Warffum is daartoe ingericht als sfeervol museum. Je wandelt er door kleine straatjes op de oude wierde en vindt er de smidse, de fietsenmaker, de kroeg, de kruidenier en nog veel meer. De visserij is tot vandaag een belangrijke bron van inkomsten in dit gebied. www.hethoogeland.com.
Het Visserijmuseum in Zoutkamp laat je de geschiedenis van de visserij beleven. Hier zie je naast de schepen, motoren en materialen ook het verdriet van de opheffing van de vissershaven in Zoutkamp door de afsluiting van de Lauwerszee. Voor meer informatie kijk op www.visserijmuseum.com.
Een bijzondere mogelijkheid om de geschiedenis te herbeleven en te genieten van de provincie Groningen. Maar onze provincie heeft nog veel meer te bieden.
Op natuursafari in Nationaal Park Lauwersmeer
Wil jij op safari maar heb je geen behoefte om daarvoor naar Afrika af te reizen? Ga dan eens op natuursafari in het Nationaal Park Lauwersmeer. Onder begeleiding van een boswachter of een ervaren gids uit de buurt, ervaar je de echte Hollandse Wildernis. Geef je over aan de wildernis en ontdek de bijzondere flora en fauna op de voormalige zeebodem rijdend in een Land Rover. Nieuwsgierig? Kijk dan op Lauwersoog.nl/activiteiten/safari/ voor alle informatie en mogelijkheden.
Winsum mooiste dorp van Nederland
Augustus 2020 sleepte Winsum de titel ‘Mooiste dorp van Nederland’ binnen. Volgens de jury is Winsum een levendig dorp met heerlijke straatje waar je doorheen kunt dwalen. Er zijn twee kerken, twee molens en het Winsumerdiep is er te vinden dat als een blauwe ader door de bebouwing loopt. Het is een dorp met de voorzieningen van een stad. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken.
Prachtige tulpenvelden
Met wat geluk staan de tulpenvelden nog in bloei. De tulpentijd loopt van eind maart tot half mei. Maar over het algemeen zijn tulpen half april op hun mooist. In de provincie Groningen zijn meerder tulpenvelden te vinden. Rondom Spijk is een aantal tulpenvelden te vinden. Het is wel een beetje zoeken maar langs de N33 heb je de meeste kans. Bijvoorbeeld in de buurt van Dekkershuizen en Polen. Ook in de polder van Uithuizermeeden vind je mooie tulpen- velden. Kijk eens in Finsterwolde bij de Reiderwolderpolder. Verder kun je ze vinden in Zeerijp, Gartshuizen, Oosternieland, Valom, Kloosterburen, Oldenzijl en Uithuizermeeden.
Tulpenroutes in Groningen
De Rotary Uithuizen Hogeland organiseert het evenementen ‘Naar de bollen’. Het gaat dan om wandel-, fiets- en motorvoertuigen toertochten. Wie hier aan mee wil doen, kan een ticket kopen. De opbrengst van de tickets gaat naar een goed doel. Het goede doel van 2022 is ‘Omroep Het Hogeland’. Wil je er meer over weten? Kijk dan op www.naardebollen.nl. Er zijn wandeltochten met afstanden van 10 km, 20 km, 30 km en 40 km. De fietstocht is 25 km en de auto- en motortoertocht is 65 km. Het betreft een eendaags evenement en zal dit jaar plaatsvinden op 30 april. Ga je liever op eigen houtje? Dan stippel jij je eigen route(s) uit op de dag(en), een moment en plek die voor jou passen.
ZO Groningen
Sinds januari 2022 vormen de gemeenten Oldambt, Westerwolde, Stadskanaal, Pekela en Veendam samen Stichting ZO Groningen. De partijen zetten zich samen in om de provincie Groningen digitaal op de kaart te zetten wat betreft het toeristische aanbod. De stichting houdt zich bezig met de promotie van Zuid- en Oost-Groningen. De inzet om dit gebied te promoten moet bijdragen aan de economische ontwikkeling van de toeristische en recreatieve sector en daarmee ook een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid en de leefbaarheid in deze gebieden. Het gaat dan om de gebieden Oldambt, Westerwolde en Veenkoloniën. Ieder gebied heeft een eigen doelgroep. Zo richt het gebied Oldambt zich op de wat oudere doelgroep, die geïnteresseerd is in het gebied. Daarnaast zal het zich ook richten op alle leeftijden, waarbij er aandacht is voor de streekproducten die de landwinkels kunnen aanbieden. Op die manier kun je het Oldambt ook proeven. Met het gebied Westerwolde wordt er meer gericht op natuurgenieters. Eigenlijk is dit nu ook de doelgroep van het gebied. Daarbij valt op dat steeds meer jongeren, twintigers en dertigers uit de stad Groningen, het gebied Westerwolde ontdekken. Natuur, avontuur, rust en ruimte zijn de kernwaarden van het gebied. De Veenkoloniën is uitermate geschikt voor ouderen en jonge gezinnen. Je vindt hier veel campings en camperplekken. Daarnaast is hier een rijke geschiedenis te vinden die het verhaal vertelt van een mooi stuk van de provincie.