Nedmag haalt het beste naar boven
Nedmag in Veendam wint magnesiumchloride (magnesiumzout) dat zich bevindt in een unieke zoutlaag, zo’n 2000 meter onder de grond. Deze zoutlaag is het restant van een oerzee vol mineralen en zouten: de Zechsteinzee. Deze zoutlaag bevat magnesiumzout van het zuiverste soort. Daardoor is Nedmag in staat om zeer hoogwaardige producten te produceren voor talloze toepassingen.
Omdat het magnesiumzout uit deze zoutlaag van zeer hoge kwaliteit is, worden de producten van Nedmag gebruikt in talloze toepassingen. Over de hele wereld worden de producten verkocht voor onder andere de productie van vuurvaste stenen voor het bekleden van cement- en staalovens, het duurzaam bleken van pulp voor de papierindustrie, of, iets wat iedereen ‘s winters ziet, om gladheid en stof te bestrijden. Ook sectoren waar de kwaliteit een primaire vereiste is, zoals de voedingsmiddelen-, de cosmetische- en medische industrie wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de levering van Nedmag. De producten van Nedmag worden verkocht in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië. Nedmag haalt op twee locaties magnesiumzout naar boven: bij Borgercompagnie en Tripscompagnie. Elke locatie heeft meerdere bronnen waaruit het magnesiumzout wordt gewonnen. Om magnesiumzout te winnen, wordt water in een bron gepompt. Een bron maakt gebruik van de oplos mijnbouw methode. Oplos mijnbouw is een manier om mineralen uit de aardbodem te halen door gebruik te maken van water. Door water naar de ondergrondse zoutlaag (1.500-2.000 meter diep) te pompen lossen de mineralen uit de grondlaag op, in dit geval magnesiumzout, waardoor een oplossing van water en magnesiumzout uit de grond wordt gehaald. De zoutoplossing wordt naar boven gepompt, in tanks opgeslagen, verkocht of verder verwerkt.
Hoe lang wordt een bron gebruikt?
Nedmag gebruikt jarenlang dezelfde bronnen. Pas als een bron niet meer de gewenste kwaliteit zout produceert, wordt deze gesloten. Nedmag mag binnen het gebied waar er zout mag worden gewonnen uitsluitend een nieuwe zoutbron creëren wanneer het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) daarvoor een vergunning heeft verleend. Dat gaat niet zomaar. Nedmag beschrijft de methode en de gevolgen van zoutwinning in een winningsplan en dient dit plan in bij EZK. Het winningsplan wordt beoordeeld door onder meer het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de Technische Commissie bodembeweging. EZK is wettelijk verplicht zich over het winningsplan te laten adviseren door betrokken provincie(s), gemeente(n) en het waterschap. Naast een goedgekeurd winningsplan is er voor de bovengrondse activiteiten een omgevingsvergunning nodig.
Zowel de ontwerp instemming met het winningsplan als de ontwerp omgevingsvergunning worden door EZK ter inzage gelegd, zodat belanghebbenden een zienswijze in kunnen dienen. Wanneer EZK het uiteindelijke besluit genomen heeft, kunnen belanghebbenden daartegen nog in beroep gaan bij de Raad van State.
Leidt zoutwinning tot bodemdaling?
Ja, de methode die Nedmag gebruikt, zorgt ervoor dat de bodem daalt. Omdat de bodem heel langzaam en gelijkmatig daalt, dalen huizen en gebouwen vrijwel verticaal mee. Dit leidt niet tot schade zolang de waterpeilen tijdig worden aangepast. Nedmag wint magnesiumzout met de zogeheten ‘squeeze-methode’. Deze methode zorgt ervoor dat de bodem in het gebied weer Nedmag zout wint, langzaam en gelijkmatig daalt.De huidige bodemdaling bedraagt ongeveer 49 centimeter in het centrum van het zoutwinningsgebied. Om een idee te geven van de hellingshoek: het gaat om het hoogteverschil tussen ongeveer twee euromunten op de middenstip van een voetbalveld en de rand van het veld bij de doelpalen. Tijdens het afbouwen van het zoutveld Tripscompagnie (gedurende ongeveer anderhalf jaar) verloopt de bodemdaling sneller, ongeveer 4,5 centimeter per jaar. Voordat de afbouw begon, was dit 1,5 cm per jaar.
Het waterschap reguleert dat het waterpeil op hetzelfde tempo daalt als de bodem. Nedmag vergoedt alle maatregelen die het waterschap moet nemen om het waterpeil in de regio te reguleren, zoals de bouw van gemalen en stuwen.
Geen schade aan huizen en gebouwen
De kans op schade aan gebouwen als direct gevolg van de bodemdaling door zoutwinning is erg klein, zelfs bij een bodemdaling van 1 meter. TU Delft heeft in opdracht van de NCG (Nationaal Coördinator Groningen) onderzoek gedaan naar de effecten van gestapelde mijnbouw in de provincie Groningen. Een van de conclusies van TU Delft is dat diepe bodemdaling door zoutwinning niet leidt tot schade aan gebouwen, ook niet in combinatie met andere vormen van mijnbouw.
Schade melden
In individuele gevallen kan alleen een bouwkundige inspectie op maat uitsluitsel geven over de meest waarschijnlijke oorzaak van schade. Indien u denkt schade aan uw woning te hebben ten gevolge van de zoutwinning door Nedmag, kunt u zich melden via hun website: nedmag.nl. Nedmag is met 150 medewerkers een grote werkgever in Veendam. Daarnaast creëert Nedmag ongeveer 500 banen in de regio. Ook is het inkoopbeleid afgestemd om diensten en technische materialen in Noord-Nederland in te kopen. We delen tijdens bedrijfsbezoeken onze kennis met ondernemers uit de regio en kijken naar mogelijkheden om samen te werken. Ook heeft Nedmag een omgevings fonds om lokale verenigingen en initiatieven te steunen.
Zechstein
Nedmag wint als enige magnesiumzout in Groningen bij Veendam. De diepe bodem onder de regio Veendam was 250 miljoen jaar geleden onderdeel van de Zechstein Zee. Deze zee bevatte een enorme hoeveelheid aan mineralen. In de loop der eeuwen is deze zee ingedroogd waarbij zoutlagen zijn ontstaan, die vervolgens zijn bedekt met vele aardlagen. De meeste zoutlagen bestaan uit steenzout, dat wordt gebruikt als keukenzout en het zout dat wordt gebruikt om wegen te bestrooien. Op meerdere plekken kun je ook kaliumzout vinden, dat wordt gebruikt bij het maken van kunstmest. Maar alleen onder Veendam bevindt zich magnesiumzout. Nedmag doet zoveel mogelijk het woongenot van omwonenden niet te laten lijden onder de bedrijfsactiviteiten. Dat blijft niet alleen bij het naleven van wettelijke geluidsnormen, men doet meer dan dat. Zo is een koeltoren vervangen die laagfrequent geluid veroorzaakte. Bovendien wordt bij werkzaamheden aan de bronnen gebruik gemaakt van een elektrisch in plaats van een met dieselmotor aangedreven mobiele installatie. Dit scheelt aanzienlijk in geluidsbelasting voor de omgeving. Bij werkzaamheden aan de bronnen zijn, net als bij andere bouwwerkzaamheden, lawaaierige werkzaamheden helaas niet altijd te voorkomen. Omwonenden worden hierover tijdig geïnformeerd. In geval van een klacht worden waar mogelijk maatregelen genomen.