Meer duurzaam verwarmingscomfort met een warmtepomp
Wilt u verwarmen op een manier die het milieu beschermt en tegelijk energie en geld bespaart? Dat kan met een systeem dat natuurlijke rijkdommen beschermt omdat het uitsluitend gebruik maakt van duurzame en niet fossiele energie. Denk hierbij ook eens aan de aanschaf van een warmtepomp in plaats van een nieuwe cv-ketel.
Een warmtepomp is een systeem wat naast of in plaats van de cv-ketel functioneert. Hoe werkt een warmtepomp dan? Warmte van de zon wordt opgeslagen in de lucht, aarde of grondwater. Een warmtepomp maakt gebruik van deze bronnen door deze energie uit de omgeving te trekken en te verhogen tot een niveau dat nodig is voor thuisverwarming. Alle warmtepompen werken met het principe van een koelkast – met het verschil dat het koelproces omgedraaid wordt. Terwijl een koelkast van binnen naar de omgeving hitte geeft, verwarmt een warmtepomp de warmte van buiten naar binnen. Naast hun verwarmingsfunctie kunnen warmtepompen uw woning ook in de zomer afkoelen. Soms is het wel nodig om eerst nog, waar mogelijk, energiebesparende maatregelen toe te passen om warmteverlies in het huis te beperken. Mocht de stap naar een all-electric warmtepomp nog iets te groot zijn, dan is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor de hybride warmtepomp waar een extra warmtebron aan is gekoppeld. Hybride warmtepomp als logische tussenstap richting all-electricDe wil om het huis te verduurzamen is er, maar soms is de stap naar een all-electric warmtepomp nog iets te groot. Het huis is dan nog niet voldoende geïsoleerd voor de overstap naar een vol-elektrisch huis. Met name bij bestaande bouw is dit vaker het geval. Hier heeft het de voorkeur om eerst, daar waar mogelijk, energiebesparende maatregelen toe te passen om warmteverlies in het huis te beperken. Een logische tussenstap is dan de hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt op stroom en is gekoppeld aan een extra warmtebron; vaak een cv-ketel. Als de warmtevraag hoger is dan de warmtepomp kan leveren, springt de cv-ketel bij. Een optimale combinatie. Op die manier is het in huis ook tijdens de koudere periodes van het jaar aangenaam warm en is er voldoende warm water.
Isolatie
Voor een hybride warmtepomp moet een huis wel al matig geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan dubbel glas, spouwmuurisolatie en basis vloer- en dakisolatie. Hoe meer, hoe beter natuurlijk. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp minder vaak hoeft over te springen op de cv-ketel om het huis voldoende warm te krijgen. Hoe vaker er enkel gebruik gemaakt hoeft te worden van de warmtepomp, hoe lager de verwarmingskosten uitvallen.
Bepaal tijdens een persoonlijk gesprek welke warmtepomp het beste bij uw situatie past.
Neem geheel vrijblijvend contact op met Menno Bos:
Zwet 33 Appingedam
T. 0596-533273
www.mennobos.nl