Komende drie jaar 1.000 extra laadpalen in Groningen en Drenthe
In de provincies Groningen en Drenthe komen er de komende drie jaar duizend openbare laadpalen bij. Dat is vijf keer zoveel als er nu zijn. Het doel is om een dekkend laadnetwerk voor elektrische rijders te creëren. De laadpalen van Allego worden geplaatst in 21 gemeenten, die hiervoor samenwerkten in een gezamenlijke aanbesteding.
De groene stroom wordt geleverd door Holthausen Clean Energy. Daarnaast kunnen gebruikers van de laadpalen zelf hun energieleverancier kiezen, dat is nieuw in Nederland.
Drenthe zo snel mogelijk naar nul procent fossiele brandstoffen “Dit is een belangrijk moment voor zowel de energietransitie als de leefbaarheid in onze gemeenten en provincies. Door het vergroten van het aantal publiek toegankelijke laadpalen stimuleren we de stap naar elektrisch rijden”, zegt gedeputeerde Stelpstra. Gedeputeerde Gräper onderstreept dit: “In lijn met het Klimaatakkoord willen we in Groningen en Drenthe zo snel mogelijk naar nul procent fossiele brandstoffen in het persoonlijk en zakelijk vervoer. We streven naar slimme en groene mobiliteit; rijden op schone, duurzame energie uit zon en wind, weinig geluidsoverlast én slim opladen.” Het Klimaatakkoord stelt als doel dat in 2030 alle nieuw verkochte personenauto’s emissievrij en bij voorkeur elektrisch zijn. Ook elektrisch autodelen wordt gezien als een belangrijke versneller voor de introductie van elektrisch rijden. Opladen bij eigen energieleverancier In samenwerking met Enpuls maakt Allego, winnaar van de aanbesteding en marktleider op het gebied van elektrisch laden, het in de toekomst voor meerdere energieleveranciers mogelijk stroom te leveren. “Het unieke ervan is dat een elektrische rijder dan kan opladen met een laadpas van zijn eigen energieleverancier, mits die energieleverancier deelneemt. Net zoals iedereen thuis zijn eigen energieleverancier kan kiezen, vinden wij het belangrijk dat ook de e-rijder de stroom voor zijn auto kan kiezen”, zegt Harold Langenberg, managing director Benelux bij Allego. “Zo kun je bijvoorbeeld groene stroom gebruiken van het zonnepark van de lokale energiecoöperatie, waar je zelf misschien een aandeel in hebt. Om deze innovatie mogelijk te maken is een blockchain-oplossing ontwikkeld voor deze laadpalen”, zegt Wim Alting Siberg, manager transitie mobiliteit bij Enpuls. Elektrische rijders die geen keuze maken, krijgen 100% Nederlandse groene stroom van de vaste energieleverancier Holthausen Clean Energy. “Wij werken graag samen met partijen om innovatieve projecten te faciliteren en zo bij te dragen aan de energietransitie”, aldus Gert-Jan Klaren, commercieel directeur bij Clean Energy.
Groei elektrische auto’s
De komende jaren vindt een grote groei plaats in de aanschaf van elektrische auto’s. Naar verwachting stijgt in de provincies Drenthe en Groningen het aantal elektrische auto’s naar ruim 14.500 volgend jaar en meer dan 55.000 in 2025 (bron: OverMorgen). Uit onderzoek van de ANWB (Monitor Elektrisch Rijden 2018) blijkt dat 37% van de Nederlanders interesse heeft in elektrisch rijden, maar bijna een kwart van de ondervraagden nog geen elektrische auto koopt omdat er te weinig laadpalen zijn.
De provincies en gemeenten willen deze drempel weghalen en de overgang naar elektrisch rijden stimuleren door uitbreiding van het laadnetwerk.
Samenwerking
Eind 2017 tekenden beide provincies en energieorganisatie Enpuls de intentieverklaring ‘Green Deal Laadpalen’ tijdens de Klimaattop Noord-Nederland. De provincies en 21 Groningse en Drentse gemeenten besloten vervolgens een gezamenlijke aanbesteding te doen.
In de provincie Groningen doen de volgende gemeenten mee:
– Appingedam
– Groningen
– Het Hogeland
– Loppersum
– Oldambt
– Pekela
– Stadskanaal
– Veendam
– Westerkwartier
– Westerwolde
In Drenthe zijn dat de gemeenten:
– AA en Hunze
– Assen
– Borger-Odoorn
– Coevorden
– De Wolden
– Emmen
– Hoogeveen
– Midden-Drenthe
– Noordenveld
– Tynaarlo
– Westerveld
Aanvraag laadpaal
De duizend laadpalen – met elk twee laadpunten – worden de komende drie jaar geplaatst, beheerd en onderhouden door Allego. Inwoners van de deelnemende gemeenten kunnen bij Allego, onder voorwaarden, gratis een laadpaal aanvragen voor hun elektrische auto via de website openbaarladen.nl.
De openbare laadpaal komt in de straat of iets verderop te staan, altijd op loopafstand. Ook de gemeenten kunnen laadpalen aanvragen, voor bijvoorbeeld P+R-terreinen, OV-hubs en drukbezochte plaatsen als winkelcentra en dorpshuizen.
Sinds 1 juli 2019 zijn er al 135 aanvragen voor een laadpaal in behandeling, waarvan 68 uit de provincie Drenthe en 67 uit Groningen. Naast de individuele laadpalen biedt Allego binnen deze concessie twee laadpleinen aan, waar meerdere elektrische auto’s tegelijk kunnen worden opgeladen.