Fietsen met een accu, welke keuzes heb je?
Wie met een e-bike op pad gaat, wil zoveel mogelijk kilometers maken zonder bij te laden. De capaciteit van e-bike accu’s wordt steeds groter. Om deze capaciteit optimaal benutten, moet je tijdens het rijden met een aantal zaken rekening houden. Hier lees je alles over de accu van een elektrische fiets.
De accu kan op verschillende plekken op de fiets zijn ondergebracht. De meest gangbare plek voor de accu is onder de achterdrager. Voordelen van deze plek zijn dat de accu eenvoudig uit te nemen is en dat hij goed verborgen is bij het gebruik van fietstassen. Ook zijn er elektrische fietsen waarbij de accu in het frame is weggewerkt. Een groot voordeel hiervan is, net zoals bij de middenmotor, dat het gewicht in het midden van de fiets ligt. Bovendien is de accu veilig en goed beschermd weggewerkt. Andere oplossingen zijn: de accu tussen het frame onder het zadel, als een soort grote bidon op het frame of opgeborgen in een fietstas aan de achterdrager.
Je kunt kiezen voor een uitneembare accu of voor een vaste accu. Het nadeel van een vaste accu is dat je de accu niet in huis kunt opladen. Je moet dus over een stroomvoorziening beschikken in de garage of schuur. Een uitneembare accu kun je overal mee naar toe nemen en opladen. Niet alleen handig voor thuis, maar ook op de camping, in een restaurant of een overnachtingsadres.
Er zijn momenteel drie verschillende accu’s te onderscheiden: de NiMh accu (Nikkel-Metaalhybride), de Li-ion accu (of Li-ion Mangaan) en de Lithium-ion-polymeer accu.
Alle nieuwe en recentelijk gebruikte accu’s beschikken over de Li-ion techniek. Genoemde accu’s zijn kleiner, hebben minder last van zelfontlading, kunnen sneller worden opgeladen en zijn ook nog eens milieuvriendelijker.
Fietsen in de kou
De accu van je elektrische fiets is gevoelig voor kou. De actieradius van een e-bike is kleiner in de wintermaanden. De accucapaciteit kan bij lage temperaturen tot een kwart afnemen. Wil je de accu van je elektrische fiets in de winter in goede conditie houden, dan is het beste advies: blijf fietsen, om de accu regelmatig te ontladen en te laden. Ga je er in de winter regelmatig op uit met je e-bike, zorg dan dat de accu op kamertemperatuur is als je gaat fietsen. Berg de accu na een fietstocht nooit leeg op! Als je een leeggereden accu in een koude omgeving opbergt, werk je diepontlading in de hand. Een duur geintje, want een diep ontladen accu is onbruikbaar en moet worden vervangen. Dat kan je honderden euro’s kosten. Zorg daarom dat de accu voor minimaal de helft is opgeladen.
Laat na een fietstocht in de winter de accu minstens een half uur opwarmen op kamertemperatuur voordat je gaat opladen. Als je in de wintermaanden niet of weinig fietst, bewaar de accu dan op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Laad de accu om de maand op, op kamertemperatuur. Haal de accu uit de lader zodra deze is opgeladen. Laad de accu niet onbeheerd op, bijvoorbeeld ’s nachts.
Een accu moet regelmatig ontladen en weer opladen om gezond te blijven. Sommige acculaders voeren dit proces automatisch uit; in dat geval is het advies om de accu in de lader te bewaren als je de fiets niet gebruikt. Check altijd de gebruiksaanwijzing voor het bewaaradvies van jouw type accu. Stal je je fiets de hele dag buiten, bijvoorbeeld op het werk of bij het station? Neem je afneembare accu dan mee en bewaar hem op een veilige, warme en droge plek. Er zijn speciale draaghoezen waar je de accu in kunt bewaren. Haal – indien mogelijk – ook je display eraf: deze kan kapotvriezen.