Energiebesparing is van alle generaties
Energiebesparing, wie is er niet groot mee geworden? Het wordt ook steeds belangrijker om hiermee bezig te zijn. Niet alleen om geld te besparen, het is ook beter voor het milieu, het klimaat en uiteindelijk weer goed voor onszelf. De cirkel van het leven. Iedere schakel heeft invloed op de volgende. Energieverbruik kost geld en dat wordt steeds duurder. Door de toenemende wereldbevolking komt er een steeds grotere druk op het energieverbruik. Omdat de wereldbevolking blijft groeien en wij fossiele brandstoffen blijven gebruiken, raken deze uitgeput. Het gaat om brandstoffen als gas, steenkool en olie.
Het blijven gebruiken van deze brandstoffen door steeds meer mensen, heeft als gevolg dat er ook steeds meer schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen. De stoffen die vrijkomen zijn slecht voor het milieu en onze gezondheid. Daarnaast komt er ook steeds meer CO2 in de lucht. Hier hebben we inmiddels al een aantal jaren mee te maken. Een teveel aan CO2 uit zich onder andere in het broeikaseffect. Daarnaast komen er nog meer stoffen vrij bij het verbruiken van energie die allemaal in de lucht terechtkomen. Stoffen die zorgen voor luchtvervuiling. Lucht die wij dagelijks weer inademen. Het afnemen van de beschikbaarheid van de fossiele brandstoffen en de toename van luchtvervuiling en CO2 leiden ertoe dat de energieprijs alleen maar blijft stijgen. Energie besparen met ons allen is dan ook zeker geen overbodige luxe. Het is gewoon noodzakelijk. Niet alleen voor je eigen portemonnee maar ook voor het voortbestaan van deze aarde.
Energiebesparing particulieren en bedrijven
Er zijn veel mogelijkheden om bij te dragen aan energiebesparing. Denk aan:
• Kiezen voor duurzame elektrische apparaten
• Gebruikmaken van ledlampen
• Minder vaak wassen
• Een waterbesparende douchekop gebruiken
• Tochtbestrijding
• Radiatorfolie
• Een slimme thermostaat gebruiken
• Isoleren van de woning (dak-, spouwmuur-, raam en vloerisolatie)
• Gebruikmaken van zonnepanelen
• Een warmtepomp installeren
Grote en kleine toepassingen die energiebesparing opleveren voor bedrijven en particulieren. Bedrijven kunnen daarnaast besparen op hun verlichting. Overigens, dit kun je natuurlijk ook makkelijk thuis doen door ook in je huis alle lampen te vervangen voor ledverlichting. Maak gebruik van ledverlichting in plaats van TL-verlichting. Een relatief goedkope oplossing om energie te besparen en een steentje bij te dragen aan een schoner milieu. Verder valt er eventueel nog winst te behalen op het printgedrag. Hoeveel wordt er geprint binnen jouw bedrijf en kan dit teruggebracht worden? Rapporten, verslagen, notulen en veel andere teksten en schema’s rollen uit de printers binnen bedrijven. Kijk eens kritisch of dit allemaal nodig is. Daarnaast is het goed om te kijken welk type printer je gebruikt. Er zijn inmiddels energiezuinige printers op de markt. Ook kun je inkt besparen door te kiezen voor een lettertype waarvoor minder inkt nodig is om te printen. En wat voor kopjes worden er binnen je bedrijf gebruikt. Staan er stapels plasticbekers op de plank? Dan kun je hier een duurzame verbetering in aanbrengen door de plasticbekers te vervangen door stenen of glazen mokken. Deze kun je dan vervolgens eenvoudig schoonmaken in een energiezuinige vaatwasser of je maakt de vaat even schoon op de ouderwetse manier, gewoon met je handen en een sopje.
Zijn er meerdere mensen werkzaam binnen je bedrijf? Kijk dan eens wat de mogelijkheden zijn om mensen meer thuis te laten werken. Tijdens de lockdown, door het toeslaan van corona, hebben veel mensen en bedrijven kennisgemaakt met thuiswerken. Vaker een dagje thuiswerken zorgt voor minder drukte op de weg. Voor jou als werkgever zorgt het voor besparing op de reiskosten-vergoeding. Door minder te reizen komen er minder uitlaatgassen in de lucht en zullen er minder en kortere files zijn. Onderzoek ook je bedrijfsprocessen eens. Hiervoor kun je speciale software gebruiken. Deze software meet de uitstoot van je bedrijf. Door dit in kaart te brengen wordt het makkelijk om als bedrijf stappen te ondernemen om dit terug te brengen en op die manier je steentje bij te dragen aan een schoner milieu.
Ook kleine beetjes helpen
Zit jij er warmpjes bij in huis? Misschien kan het een graadje minder? Je thermostaat een graadje lager zetten is niet alleen goed voor het milieu, het levert ook besparing van geld op. Door je thermostaat een graadje lager te zetten zal je energierekening minder hoog zijn.
Niet alleen je thermostaat kun je een graadje lager zetten. Wat dacht je van wassen op een lagere temperatuur. Door je was bewuster te wassen kun je besparen op je energierekening en draag je bij aan minder uitstoot van CO2. Spaar je was op, doe minder vaak kleine wasjes en was je dagelijkse kleding op dertig graden. De was wordt dan ook prima schoon. Je kunt ervoor kiezen om je handdoeken op een hogere temperatuur te wassen. Het levert al snel een besparing op van een aantal tientjes per jaar. Let ook op het energieverbruik van de wasmachine als je een nieuwe koopt. Dit geld ook voor de wasdroger. De wasdroger is een echte energievreter. Het ouderwets buitenhangen van de was is natuurlijk de meest milieuvriendelijke manier om je was te drogen.
Is het op de één of andere manier niet haalbaar om je was buiten te hangen, let dan op het energielabel van je wasdroger. Koop je een nieuwe, houdt hier dan ook rekening mee en maak een bewuste keuze voor een apparaat met een zo hoog mogelijk energielabel. En dan heb je natuurlijk nog de vaat. Veel mensen zetten hun vaat in de vaatwasser. Het is makkelijker en het scheelt tijd. Let hierbij op dat je de vaat voordat je het gaat plaatsen in de vaatwasser niet eerst helemaal gaat afspoelen. Zitten er etensresten op? Schraap deze er dan af en plaats alles vervolgens in de vaatwasser. Op die manier bespaar je water en je vaat wordt nog steeds glanzend schoon. Kijk ook of je bij de vaatwasser kunt kiezen voor een wat lagere temperatuur. De vaat wordt in de meeste gevallen net zo schoon bij een lagere temperatuur als bij een hoge temperatuur.
Hoe zit het met het lichtverbruik? Brandt het licht op plekken waar op dat moment niemand is? Bijvoorbeeld op de bovenverdieping of in de keuken? Wen je aan om in de ruimtes waar niemand is het licht uit te doen. Het is misschien even wennen, maar voor je het weet is het een automatisme geworden.
Je staat er misschien niet zo bij stil maar apparaten die lijken uit te staan, staan vaak op een standbystand. Ook dit vraagt energie. Energieverbruik dat eigenlijk verspilling is omdat je geen gebruikmaakt van het apparaat. Het is beter om het dan helemaal uit te schakelen. Je kunt hierbij gebruikmaken van een standby killer. Dit is een slimme stekker die ervoor zorgt dat een apparaat helemaal wordt uitgeschakeld als het op de standby stand springt.
Er zijn ook stekkerdozen die op eenzelfde manier werken. Vraag er eens naar bij de bouwmarkt.
Strenger energielabel
Sinds maart dit jaar gelden er voor vaatwassers, wasmachines, koel- vrieskasten en beeldschermen nieuwe, verplichte energielabels. In september zijn daar de lampen bij gekomen. Daarna zullen alle productgroepen worden voorzien van nieuwe energielabels waarbij de doelstelling is dat alle producten – waar energielabels op van toepassing zijn – in 2025 voorzien zijn van nieuwe labels. De energielabels zijn strenger maar ook duidelijker. De A+++, A++ en A+ zijn verdwenen en de labels lopen nu van A tot en met G in plaats van A tot en met D. Verder is het energieverbruik op een andere manier aangegeven. Dit is aangepast en van toepassing op het apparaat waar het om gaat. Het is niet allemaal meer op één grote bult gegooid. Voor wasmachines wordt het verbruik per 100 wasbeurten aangegeven en bij beeldschermen zie je het verbruik terug per 1000 kijkuren. Daarnaast kun je op het label het aantal decibel lezen. Zo kun je makkelijk zien hoeveel geluid een machine maakt. Wil je meer gedetailleerde informatie dan kan je de QR-code die op het label staat laten uitlezen. De nieuwe labels maken vergelijken makkelijker en realistischer. Wel is het zo dat je een oud label niet met een nieuwe label moet vergelijken omdat dit een totaal scheef beeld geeft.
Energielabel woningen
Een definitief energielabel voor een woning is verplicht als deze wordt verkocht of verhuurd en voor oplevering. Er worden uitzonderingen gemaakt voor bijvoorbeeld beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
Om een definitief energielabel voor je woning te kunnen krijgen, moet je een gecertificeerde, vakbekwame energieadviseur inschakelen. De energieadviseur komt langs om je woning op te nemen. Er wordt gekeken naar hoeveel energie er nodig is voor de verwarming en hoe het staat met de isolatie van de woning. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid energie die nodig is voor ventilatie, koeling en warm water. Aan de hand van deze bevindingen wordt door de energieadviseur een energielabelletter vastgesteld. Deze energielabelletter is de basis voor het verder uitwerken van het energielabel. Het label dat wordt toegewezen aan de woning is tien jaar geldig en is als geregistreerd label terug te vinden op energielabel.nl.
Waarom een energielabel voor je woning
Een energielabel geeft niet alleen een potentiële koper of huurder van je woning informatie over de staat van de woning op het gebied van energieverbruik, het geeft jou ook inzicht hoe goed je woning is geïsoleerd. Je krijgt inzicht in de sterke en zwakke punten van je woning. Waar kun je nog verbetering toepassen om je woning zo optimaal mogelijk te isoleren. Hoe beter een woning is voorzien van isolatie, des te lager een energierekening gaat uitpakken. Tegelijktijdig draag je bij aan een schoner milieu. Naast deze voordelen biedt de woning ook meer wooncomfort.
Wil je een energielabel aanvragen of vernieuwen? Ga dan op zoek naar een energieadviseur woningbouw. Ga niet op de eerste de beste af die je tegenkomt maar informeer bij meerdere energieadviseurs. Vraag offertes aan, vergelijk deze met elkaar en maak een keuze. Plan een afspraak in met de energieadviseur die bij jou thuis kan komen om een woningopname te maken. Tijdens dit bezoek is het de bedoeling dat je hier ook zelf bij aanwezig bent. Zo’n bezoek duurt één à twee uur. De adviseur noteert verschillende kenmerken van de woning, zoals de afmetingen, welke isolatie er in de woning aanwezig is en welke installaties er in de woning te vinden zijn; denk dan aan bijvoorbeeld zonnepanelen en de cv-ketel. Beschik je over extra informatie over je woning deel die dan ook met de energieadviseur. Het gaat dan om bouwtekeningen, documentatie en ook facturen van verbetermaatregelen. Nadat de energieadviseur de energieprestatie heeft berekend worden de gegevens geregistreerd. Hiervan ontvang jij een afschrift samen met het energielabel. Op het energielabel vind je ook aanbevelingen voor verduurzaming van de woning. Heb je vragen over het energielabel van je woning, dan kun je contact opnemen met de Helpdesk Energielabel bel 0800-0808 of mail naar helpdesk@energielabel.nl.
Energielabel bedrijfspand
Ook voor kantoorgebouwen, gezondheidsgebouwen en overheidsgebouwen geldt dat een energielabel bij verkoop, verhuur en oplevering verplicht is.
Hierbij wordt een uitzondering gemaakt voor kerken, moskeeën en beschermde monumenten. Onder de uitzonderingen vallen ook:
• vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2
• (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen)
• gebouwen die hoogstens twee jaar in gebruik worden genomen (bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen)
• recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik
• gebouwen die geen energie gebruiken voor het binnenklimaat, zoals schuren en garages
Voor kantoren groter dan 100 m2 is het vanaf 1 januari 2023 verplicht om minimaal energie label C te hebben. Voldoe je hier niet aan, dan mag je je pand niet meer als kantoor gebruiken. Voor bijvoorbeeld scholen, winkels, horeca en ziekenhuizen zit er nog een verplichting aan om je energielabel zichtbaar op te hangen. Wil je een energielabel aanvragen voor je bedrijfspand dan kun je daar een EP-geregistreerde energieadviseur voor inschakelen. Alleen een EP-geregistreerde energieadviseur kan een geldig energielabel maken. De hoeveelheid primair fossiel energieverbruik in kilowattuur per vierkante meter per jaar, bepaalt welk energielabel je krijgt. Ook op het energielabel van een bedrijfspand staat welke maatregelen je nog meer kunt nemen om energie te besparenEnergiearmoede in Nederland
TNO heeft onderzoek gedaan naar energiearmoede in Nederland. Maar wat is energiearmoede. Er wordt gesproken van energiearmoede wanneer huishoudens een energierekening hebben die eigenlijk te hoog is voor hun inkomen. Het gaat hier dan om meer dan tien procent van het besteedbaar inkomen dat wordt uitgegeven aan het verwarmen van de woning.
Ruim een half miljoen -huishoudens
TNO heeft in september hun onderzoek naar energiearmoede onder de aandacht gebracht. Gebaseerd op cijfers van het CBS is gekeken naar de aard, omvang en regionale spreiding van de energiearmoede in Nederland. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat een half miljoen huishoudens in ons land leeft met energiearmoede. Dat is ongeveer zeven procent van de huishoudens. Energiearmoede komt voor zowel bij huurders als bij kopers. Bij huurders is naar voren gekomen dat zij in een slecht of matig geïsoleerde woning wonen en daar verder niets aan kunnen doen. Huurders zijn immers daar zelf niet verantwoordelijk voor, dat is een taak van de verhuurder. Driekwart woont in een sociale huurwoning en kan de verduurzaming niet zelf doen of niet betalen. Dit zijn vaak eenpersoonshuishoudens of eenoudergezinnen. Veertig procent leeft van een sociale uitkering en nog eens veertig procent van een pensioen. Bij de groep kopers die een woning bezit blijkt er vaak geen geld meer te zijn om de woning te voorzien van verduurzamende ingrepen.
In de provincie Groningen heeft meer dan twintig procent van de huishoudens een laag inkomen en hoge energiekosten. Pekela is de gemeente met het hoogste percentage mensen met een laag inkomen en een relatief hoge energierekening. De gemeenten Westerwolde, Oldambt en Stadskanaal hebben een plekje in de top tien van de meeste huishoudens die te maken hebben met energiearmoede. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens woont in een slecht geïsoleerd huis. Toch is het niet zo dat al die huishoudens te maken hebben met energiearmoede, dit is sterk afhankelijk van de hoogte van de inkomens. Maar met de steeds toenemende energieprijzen is er een kans dat steeds meer mensen te maken krijgen met energiearmoede. Uit angst voor een hoge energierekening gaan mensen zich te kort doen aan hun leef comfort. Dit gaat wel eens zover dat ze ervoor kiezen om geen gekookte maaltijd te nuttigen. Leven in deze omstandigheden kan uiteindelijk zorgen voor verschillende psychische en lichamelijk gezondheidsklachten.
Enorme stijging -energieprijzen
Met de steeds maar stijgende energieprijzen is het voor huishoudens steeds moeilijker om hun energierekening te betalen. de mensen die hun energiecontract voor langere tijd hebben vastgezet zal het niet zo merkbaar zijn. Maar degene met een aflopend jaarcontract zal het zeker in de portemonnee gaan voelen. In vergelijking met 2020 betaal je nu al vijfhonderd euro meer. Maar ook huishoudens met variabele tarieven krijgen hogere energierekeningen voorgeschoteld. De mate waarin je woning is geïsoleerd speelt natuurlijk mee in het hele energieverbruik.
Redenen voor stijging -energieprijzen
• Het voorjaar van dit jaar was relatief koud, de gasbergingen waren vrijwel leeg en deze zomer, door de hogere prijzen, veel minder gevuld dan normaal.
• Schepen met vloeibaar gas varen meer naar Azië waar ze bereid zijn meer te betalen.
• Omdat de coronabeperkingen deels zijn opgeheven neemt de vraag naar energie toe.
• Rusland levert minder gas, het zou kunnen zijn dat zij op die manier de druk wat opvoeren om de omstreden gaspijpleiding ‘Nord Stream 2’ zo snel mogelijk in gebruik te kunnen nemen.
• Met de vermindering van gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers.
• De vraag naar gas en elektriciteit is toegenomen met de sluiting van kolen- en kerncentrales in Europa.
• Het waait minder dan normaal.
De stijgende energieprijzen zijn niet alleen in Nederland een probleem. Ook in andere Europese landen vormt het een probleem en zijn er protesten. Grote energieverbruikers in Nederland schreven een brandbrief aan het ministerie van Economische Zaken met de eis dat de overheid ingrijpt.
Vele mensen maken zich ook zorgen over de gevolgen van de enorme stijging. Voor veel mensen wordt het lastig de energierekening nog te kunnen betalen, helemaal als de energieprijzen blijven stijgen. Daarbij zie je vaak dat mensen die een sociale huurwoning willen huren niet in aanmerking komen voor woningen met een hoog energielabel. De huur van deze woningen is voor deze groep veel te hoog. Zij kunnen alleen woningen huren met een lagere huur en vaak is de isolatie in deze woningen erg slecht, waardoor de woning een laag energielabel toegewezen krijgt. Met het gevolg dat de energierekening omhooggaat, terwijl juist deze mensen het al heel moeilijk hebben om rond te komen. Deze manier van het toewijzen van woningen draagt alleen maar bij aan nog meer energiearmoede.