Duurzaam bouwen: energieneutraal wonen
Energieneutraal bouwen komt snel dichterbij. Zoals op de voorpagina wordt vermeld moeten alle nieuwe woningen vanaf 2020 zo goed als energieneutraal worden gebouwd. Energieneutraal bouwen is nodig, want volgens de Europese Richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) komt 40% van het totale energiegebruik in de EU voor rekening van gebouwen.
Een sterke vermindering van het energiegebruik in de gebouwde omgeving en het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen vermindert in belangrijke mate de energieafhankelijkheid en zal de CO2 -uitstoot aanzienlijk verlagen.
Wat zijn energieneutrale woningen?
Energieneutrale woningen, ook wel zelfvoorzienende of nulenergiewoningen genoemd, dragen het energielabel A +++, het hoogst haalbare energielabel. Energieneutrale woningen zijn beter voor het milieu en besparen grondstoffen. De benodigde energie wordt zoveel mogelijk zelf opgewekt op een duurzame manier met energiebronnen zoals zonnepanelen, windmolens en aardwarmte. Daarnaast is het energieverbruik niet hoger dan de opgewekte energie. Zowel in de ontwerpfase, de bouwfase en de gebruiksfase als bij de sloop richt men zich op duurzaamheid.
In Nederland staan er enkele honderden energieneutrale woningen, zowel huur- als koopwoningen, op de planning om gebouwd te worden en op het moment zijn er al enkele tientallen energieneutrale woningen te vinden. Bij het bouwen van deze energieneutrale woningen wordt vaak gebruik gemaakt van duurzame materialen, goede ventilatie en verantwoord watergebruik om te voorkomen dat grondstoffen voor bouwmaterialen uitgeput raken. In het huis worden zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers voor duurzame energie of zuinige HR-verwarmingsketels geplaatst. Hiermee is het mogelijk om flink te besparen op energiekosten.
Ook is er meetapparatuur om te zien hoeveel energie er wordt opgewekt. Wie nu energieneutraal bouwt, speelt in op wettelijke verplichtingen en zorgt dat gebouwen in de toekomst hun waarde behouden.
Duurzaam denken
Duurzaam bouwen betekent niet alleen energie besparen. Het zet ook aan tot ontwikkeling van nieuwe producten. Denk hierbij aan verf op waterbasis en zogenaamde ‘high-solid’-verven met minder schadelijke stoffen. Het gebruik van dit soort producten is nu standaard. Een ander voorbeeld zijn de zuinige HR-verwarmingsketels en ventilatiesystemen, warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen. Deze zuinige apparaten zijn ontwikkeld toen er een wet kwam over de energieprestatie van gebouwen (EPC). Als je in Nederland een nieuwe woning wil bouwen moet deze aan EPC eisen voldoen. Hoe lager de EPC, hoe zuiniger het gebouw. Voor duurzaam wonen en duurzaam bouwen zijn er diverse subsidiemogelijkheden in Nederland. Te denken valt aan subsidie op zonne-energie, windenergie of op opvang regenwater. Sommige subsidies zijn op landelijk niveau geregeld maar er zijn ook nog diverse lokale subsidie initiatieven en subsidie mogelijkheden.
Kijk voor meer info op rvo.nl