Bouwen voor de toekomst
Wonen in Nederland wordt steeds moeilijker. Het is lastig om een woning te vinden, laat staan te kopen met de torenhoge prijzen. Ook bouwgrond is schaars in ons land. De vraag naar koop- en huurwoningen blijft toenemen. De woningprijzen zijn op dit moment schrikbarend hoog. Woningen worden ook nog vaak weggekaapt door grote investeerders zodat de starter bijna geen schijn van kans heeft op het doen van een bod op een woning.
Ondanks dat er versoepelingen zijn toegepast op diverse regelingen die daarvoor strenger waren, zoals een studieschuld die minder zwaar weegt of het inkomen van de partner dat wordt meegenomen of het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters. Een eigen woning is voor heel veel mensen onbetaalbaar geworden. Bovendien is er een groot tekort aan huurwoningen, plus dat veel huurwoningen nog lang niet allemaal goed uitgerust zijn met goede isolatie van ramen, muren en dak waardoor veel huurwoningen een laag energielabel hebben en daardoor hoge stookkosten.
Het totale aantal woningen in Nederland is te laag, ook al was er in de afgelopen 25 jaar een toename. In 2022 moeten er 70.000 nieuwbouwwoningen bijkomen. Met de bouw van deze woningen zal het aantal woningen in Nederland op 9,27 miljoen komen te liggen.
De ontwikkeling van de woningen in de afgelopen jaren:
– 1982: 5 miljoen
– 2007: 7 miljoen
– 2020: 9 miljoen
Ruim 60% van de woningen betreft koopwoningen. De overige 40% gaat om huurwoningen. De prijzen van koopwoningen zijn op dit moment historisch hoog. In vergelijking met 2021 zijn de prijzen voor een woning in 2022 gestegen met maar liefst 8,7%. Een nieuwbouwwoning kost in 2022 gemiddeld 425.00 euro. De verwachting is dat dit nog gaat stijgen halverwege dit jaar naar gemiddeld 463.00 euro.
Ook de huurprijzen zijn gestegen. Voor een woning geldt een huurprijs van 10,05 euro per vierkante meter, voor een appartement is dat 14,75 per vierkante meter.
Hoeveel huishoudens telt Nederland? In januari dit jaar telde Nederland 17,6 miljoen inwoners. Dit zijn ongeveer 8,3 miljoen huishoudens. Als je dan bedenkt dat er meer dan negen miljoen woningen zijn, dan moet dat wel goed zijn zou je denken. De oorzaak dat er toch een woningtekort is heeft te maken met de doorstroming, die is slecht en een aantal woningen wordt ook helemaal niet gebruikt. Een schatting geeft aan dat we in 2022 ongeveer een tekort van 280.000 woningen zullen hebben.
Gevolgen tekort woningen
De gevolgen voor het woningtekort zijn niet niets. Het wordt steeds lastiger voor mensen om zelfstandig te wonen of te verhuizen. Mensen wonen daardoor soms noodgedwongen samen met andere huishoudens. Dit komt bijvoorbeeld omdat er geen sociale huurwoningen beschikbaar zijn. En huren in de vrije sector is vaak niet te betalen. Het nadeel is ook dat in de vrije sector de huursubsidie komt te vervallen. Koopwoningen zijn ook geen optie omdat ook deze te duur zijn en nog steeds duurder worden. Er zijn zelfs mensen die dakloos raken.
Vorig jaar februari is er een unieke coalitie gevormd van 34 organisaties die samen voorstellen en afspraken hebben vastgelegd in de zogenaamde ‘Actieagenda Wonen’. Alle betrokken partners zijn actief op het terrein van wonen, bouwen, zorg en welzijn. Het doel van deze coalitie is om de komende jaren één miljoen huizen te bouwen. Het gaat dan om betaalbare huur- en koopwoningen, die geschikt zijn voor starters en doorstromers en voor alle inkomens en generaties. Daarnaast is het de bedoeling om de leefbaarheid in buurten te verbeteren, bewoners te ondersteunen en de woningvoorraad te verduurzamen.
Actieagenda Wonen waar gaat het over en wat zijn de doelstellingen? We zetten alle investeringen en plannen op een rijtje (bron: Aedes).
– Woningbouw: Ontwikkelaars, professionele beleggers en woningcorporaties gaan samen één miljoen nieuwe woningen bouwen in de komende tien jaar. Er zal een verdeling komen over verschillende groepen. Eén derde van de woningen zal gerealiseerd worden in het sociaal segment, één derde in het middensegment en één derde in de vrije sector. Rijk, provincies en gemeenten leveren tijdig voldoende locaties tegen passende grondprijzen. De minister van Wonen zal het woningbouwprogramma coördineren op basis van afspraken in regionale investeringsagenda’s. De coalitiepartners hebben afspraken uitgewerkt over sneller en goedkoper bouwen om de forse productieverhoging te kunnen realiseren.
– Betaalbare woningen: corporaties en commerciële verhuurders houden bij de toewijzing van huur- en koopwoningen rekening met starters, doorstroom en doelgroepen. De huur van de sociale huurwoningen van woningcorporaties stijgt de komende jaren door de inflatie, ook de huurontwikkeling in het middensegment wordt gematigd. Banken blijven hypotheken verstrekken tot 100% van de waarde van woningen, zodat starters en de doorstroom naar koopwoningen gestimuleerd wordt. De huurtoeslag blijft als instrument van de overheid bestaan.
– Leefbare wijken en zorg voor bewoners: gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnsorganisaties gaan intensiever samenwerken met elkaar en met bewoners in wijken. Zij maken afspraken binnen een gebiedsgerichte aanpak onder regie van de gemeente. Daarvoor zijn voldoende middelen voor het sociaal domein voor gemeenten nodig maar ook meer ruimte in regels en ontschotting van budgetten. Er gaat extra geld naar leefbaarheid en er komen meer wijkbeheerders.
– Ouderenwoningen: woningcorporaties bouwen de komende vijftien jaar 50.000 woongelegenheden voor ouderen in geclusterde woonvormen en investeren jaarlijks veertig miljoen in het levensloopbestendig maken van woningen. Ook professionele beleggers investeren in nieuw zorgvastgoed. De verpleeghuiscapaciteit wordt voor 2025 uitgebreid met 25.000 plaatsen.
– Verduurzaming woningvoorraad: er moet een landelijk uitvoeringsprogramma komen, gemeentes hebben lokaal een regierol. Draagvlak van bewoners is cruciaal. Bouwpartijen investeren in industrialisatie, innovatie en schaalvergroting om tot lagere kosten en prijzen te komen. De overheid ondersteunt particulieren praktisch en financieel zodat ze woonlastenneutraal kunnen verduurzamen. Woningcorporaties kunnen tot 2030 zo’n 450.000 woningen aardgasvrij-ready maken en 285.000 woningen met een laag energielabel met voorrang verduurzamen.
– Financiën: om al de investeringen en plannen mogelijk te maken, vraagt de coalitie aan het Rijk om de woningbouwimpuls te verbreden naar een NOVI-impuls van twee miljard per jaar en de verhuurderheffing af te schaffen in ruil voor concrete afspraken. Daarnaast is het nodig het Volkshuisvestingsfonds om te zetten naar een structurele regeling van 300 miljoen per jaar en stelt de coalitie twee revolverend regelingen voor: een Rijksontwikkelfonds en een koopstartfonds. Volgens partners van de Actieagenda is het daarnaast nodig om in het regeerakkoord bindende afspraken vast te leggen over de financiën van gemeenten en over betere interbestuurlijke verhoudingen tussen de overheden.
Nationaal Koopstartfonds
Het Nationaal Koopstartfonds is een van de punten op de Actieagenda Wonen. Het voorstel en de ambitie om dit fonds te realiseren heeft als doel jaarlijks 10.000 woningen betaalbaar te krijgen voor starters. Het voorstel is dat Rijk, gemeenten en ontwikkelaars gezamenlijk voor de financiering van het Koopstartfonds zorgdragen. Het fonds maakt gebruik van de bestaande Koopstart-regeling. Hierbij ontvangt de koopstarter een korting op de marktwaarde van de woning. Als de koopstarter gaat verhuizen betaalt deze de korting terug plus een deel van de waardeontwikkeling. Op dit moment is het nog de vraag of een Nationaal Koopstartfonds haalbaar is. Hier worden diverse onderzoeken naar gedaan.
Volkshuisvestingsfonds
Vorig jaar is het Volkshuisvestingsfonds in het leven geroepen. Gemeenten konden zich in mei dat jaar aanmelden voor een mogelijke bijdrage uit dit fonds. Gemeenten en regio’s kunnen met geld uit dit fonds investeren in leefbaarheid en verduurzaming van de woningvoorraad in de meest kwetsbare gebieden. Met de inzet van het fonds verbetert de leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid in de zestien stedelijke vernieuwingsgebieden en dertien grens- en krimpregio’s waar de leefbaarheid onder druk staat. De genoemde groepen kregen prioriteit bij het toekennen van het fonds. Met het inzetten van het fondsgeld kunnen bijvoorbeeld bestaande woningen worden vervangen door nieuwe, ingrijpende verbouwingen worden gerealiseerd en kunnen openbare ruimtes worden opgeknapt. Hierbij maakt verduurzaming een belangrijk onderdeel uit van de plannen. Dit draagt dan weer bij aan het realiseren van een toekomstbestendige woningvoorraad en aan lager energieverbruik.
In 2030 mag de teller van de woningen op tien miljoen staan. Dat betekent dat er per jaar 75.000 woningen gebouwd moeten worden om dit doel te halen. Of dit ook daadwerkelijk haalbaar is, is nog maar de vraag. De bouw heeft te maken met een groot personeelstekort, daarbij zijn er door de coronacrisis veel vertragingen ontstaan in het aanleveren van materialen. Daarbij ontbreekt het aan beschikbare en geschikte bouwlocaties. En niet te vergeten hebben we ook nog te maken met de problemen rondom stikstof en pfas, die ook voor vertragingen zorgen in de bouwsector.
Blauwestad leeft en blijft groeien
Wonen aan het water, genieten van de rust en de ruimte, dat is wat je gaat ervaren als je in Blauwestad gaat wonen. Blauwestad ligt aan het Oldambtmeer en is onderdeel van het project Blauwestad. Waar voorheen akkerland lag is nu een woongebied ontwikkeld dat zich steeds verder uitbreidt. Het doel van het project Blauwestad was om de leefbaarheid in de regio te verbeteren. Er zijn vijf verschillende woongebieden te vinden namelijk: De Wei, Het Park, het Riet, het Dorp en Het Wold. In en rondom het gebied kun je wandelen, fietsen en niet te vergeten varen. De natuurgebieden De Tjamme, Reiderwolde, het Midwolder Bos en Landgoed grenzen aan Blauwestad. Hier komen recreatie, wonen en natuur samen. Daar waar de bouw van woningen eerst maar moeizaam op gang kwam, gaan kavels nu als warme broodjes over de toonbank. Vorig jaar zijn er maar liefs 154 kavels verkocht. Dat is meer dan al die jaren daarvoor en nog steeds gaat dit door. Van de uiteindelijk beschikbare 1250 kavels is al meer dan de helft verkocht. Met de verkoop van de kavels wordt er ook gewerkt aan de omgeving, de openbare ruimte wordt ingericht en verbeterd, bomen worden geplant en wegen worden aangelegd. Ook de vaarroutes zullen uitgebreid worden. Het is de bedoeling dat er dit jaar zeven nieuwe zullen komen in Blauwestad. Begin maart dit jaar was de feestelijke opening van de wandelboulevard in het havenkwartier.
Doordat daar ook veel nieuwe ontwikkelingen zijn geweest met het bouwen van veel woningen was het nodig om het parkeerterrein opnieuw in te richten zodat het beter past binnen de huidige omgeving. De wandelboulevard is aangelegd met gebakken straatmateriaal en voorzien van laanbeplanting en authentieke rozen uit Winschoten. Met de Pieter Smit fiets- en wandelbrug verbinding is voor de bewoners Winschoten ook makkelijk bereikbaar. Dit maakt het ook voor gezinnen aantrekkelijk om in Blauwestad te gaan wonen.
Verschillende typen woningen
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het bouwen van een woning in dit gebied. Je kunt kiezen voor een kant-en-klare projectwoning. Kies je voor deze optie dan is er ook nog ruimte voor eigen inbreng zodat je de woning een eigen touch kunt geven. Zoals een extra verdieping toevoegen, een bijgebouw plaatsen of een carport toevoegen. Er zijn veel verschillende woningen, van levensloopbestendige woningen tot royale, vrijstaande woningen. Binnen het project Blauwestad wordt ook een energieneutraal eiland, ‘Kaap de Goede Hoop’, ontwikkeld. In dit gebied is ruimte voor 26 villa’s die bestaan uit twee woningtypes. In beide gevallen gaat het om levensloopbestendige woningen. Waarbij het verschil zit in de compactheid van de woningen. Voor beide typen woningen geldt dat ze verwarmd worden met aardwarmte. Ook zullen er zonnepanelen geplaatst worden om energieneutraal te kunnen wonen. Maar er is nog veel meer mogelijk op woongebied. Zo kun je kiezen voor een schuurwoning of voor een kleurrijk en sfeervol design geïnspireerd op de Scandinavische traditie. In het havenkwartier staan Oudhollandse woningen. Voor de liefhebbers die zich meer aangetrokken voelen tot luxe villa’s zijn er ook mogelijkheden. Laat je vooral eens inspireren door alle informatie die te vinden is op www.blauwestad.nl of bezoek het gebied eens. Proef de sfeer van het gebied en de omgeving en bekijk het aanbod van de verschillende woning met eigen ogen.