Ontdek Groningen eens anders
Groningen is een mooie provincie, men is trots op zowel stad als ommeland. Want hoewel een typische Groninger wordt aangeduid als een gesloten boek, die zichzelf vooral niet op de borst klopt, heeft dat geen betrekking op de liefde voor de eigen provincie. Daar hoeft men zich ook helemaal niet voor te schamen. Er is veel te doen en zien in Groningen, cultureel en historisch bezien, maar ook qua activiteiten en natuurschoon.
Wie altijd op dezelfde manier reist, heeft het op een gegeven moment wel gezien. Dan is het tijd om het anders te doen, verandering van spijs doet immers eten. Beleef Groningen deze zomer op een andere manier.
Wandelen
Het Pronkjewailpad is geen ‘gewone’ wandelroute. Onderweg kom je langs locaties waar je een mooi verhaal, toegang tot een pareltje of een typisch Groningse lekkernij ontvangt. Als je de hele route hebt gelopen, en alle stempels zijn gezet, ontvang je een beloning en een ‘Grunnegse’ maaltijd. In het weekend van 8 april 2018 is het eerste gedeelte, de noord-route, van het Pronkjewailpad geopend tijdens een groots startevenement. Het Pronkjewailpad is een langeafstandswandeling die de belangrijkste pronkjuwelen van Groningen met elkaar verbindt. In het Grunnens laid (het Groningse volkslied) staat niet voor niets ‘Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, stad en ommeland!’. Pronkjewailpad bestaat straks uit een noord- en zuidroute van elk ongeveer 250 kilometer. Voor het eerste gedeelte, het Pronkjewailpad Noord, kun je je inschrijven via www.pronkjewailpad.nl. Je kunt de route in een eigen tempo lopen en opknippen in kortere etappes. Voor de echte bikkels die de route in een seizoen uitlopen (tussen 12 april en 1 november) is er een verrassing tijdens het slotevenement.Peter Velthuis, bekend van de Tocht om de Noord, is druk bezig met de ontwikkeling van het pad. Hij vertelt: “Bij het Pronkjewailpad gaat het om trots en passie voor Groningen. We laten de wandelaar kennis maken met de gastvrijheid van onze dorpen en inwoners. Elke vijf kilometer vind je mooie locaties of toeristische ondernemers, die de wandelaar een voorproefje van zijn gastvrijheid (Pronkjewail) aanbiedt. Op die plek krijgt de wandelaar iets ‘cultureels’ mee, soms een mooi verhaal of gratis toegang tot een van de pareltjes in onze provincie, soms een typisch Gronings lekkernij, soms een bijzondere Groningse attractie. Overal doet hij mooie ervaringen op. Elke 10 kilometer moet hij een stempel ophalen tot dat hij de hele route heeft gehad. Bij de finish ontvangt de wandelaar een mooie beloning en net als bij de Tocht om de Noord, een typisch Groningse maaltijd. De wandelaar heeft Groningen dan vanbinnen en vanbuiten gezien en alle Groningse pareltjes en kroonjuwelen kunnen bewonderen, alles op één route”.
Meer informatie en het inschrijfformulier vind je via: www.pronkjewailpad.nl
Fietsen
Het wierdenlandschap van Groningen behoort tot de oudste cultuurlandschappen van Noordwest-Europa. Het noorden van Groningen is bezaaid met wierden: eeuwenoude kunstmatige heuvels die de bewoners van deze streek meer dan duizend jaar lang beschermden tegen het wassende water en waaraan het huidige Groninger landschap zijn huidige aanzicht dankt.De Groninger wierdendorpen zijn tussen 500 voor Christus en 1000 na Christus ontstaan. Door de bedijking van de Waddenkust werden de wierden overbodig en in sommige gevallen afgegraven. Waar dat niet gebeurde, werd de dorpskerk vaak op het hoogste punt van de wierde gebouwd.De Wierdenroute is een gevarieerde fietstocht die voert langs diverse wierden in de provincie Groningen. De route is niet alleen een ontdekkingstocht door dit bijzondere, eeuwenoude cultuurlandschap. Ook andere verrassende bezienswaardigheden, waaronder kerken, waterwegen, sluizen en een prachtige borg, komen ruimschoots aan bod. Hier en daar even afstappen voor een kijkje in de natuur of een bezoek aan een horecagelegenheid maakt de fietstocht compleet.Deze route van ongeveer 42 kilometer bezorgt zowel de geoefende als minder geoefende fietser een dag vol ontdekkingen. De knooppunten maken het gemakkelijk om de route naar wens in te korten.De route is te koop bij de VVV Stad Groningen aan de Grote Markt of via de online webshop.
Varen
Door de gehele provincie heen zijn er verschillende vaarroutes uitgestippeld. Uitstekende gelegenheden om mooie stukjes Groningen te ontdekken op een andere manier. Ontdek bijvoorbeeld de Veenkoloniën. Deze vaarroute voert langs onder meer Veendam, Zuidbroek, Hoogezand-Sappemeer en door het Zuidlaardermeer en Foxholstermeer. Vanaf de route loopt een vaarweg door naar het Hoornsemeer en het Paterswoldsemeer . Tijdens een vaarpauze is het zeker de moeite waard om één van de bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken, zoals het Veenkoloniaal Museum Veendam.Vaarroute Schildmeer-Damsterdiep is een gevarieerde route van ongeveer 40 kilometer langs natuurgebieden, landbouwgebieden, knusse dorpjes en de stad Appingedam.Aan het Schildmeer bevindt zich een prachtig zandstrand en twee jachthavens, waar een (zeil-)boot, kano of fiets gehuurd kan worden. Op de kruising met het Slochterdiep gaat de route naar rechts richting de stad Groningen. Hier bestaat de mogelijkheid om even van de route af te wijken voor een bezoekje aan de indrukwekkende Fraeylemaborg in Slochteren. Appingedam is een prachtig stadje met een oud centrum. Hier kan men bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de bekende overhangende keukens of de Nicolaikerk. Hoewel het mogelijk is de tocht in één dag te varen, is aan te bevelen deze route in twee of drie dagen af te leggen. Ideaal om te genieten van alle pareltjes die onderweg passeren. Onderweg zijn talloze mogelijkheden om aan te leggen en te overnachten.