Je woning verduurzamen met behulp van subsidies
Begin dit jaar was er de stormloop op de subsidie voor verbetering van huizen in het aardbevingsgebied die aangevraagd kon worden via SNN. De lange wachtrijen waren er niet alleen fysiek maar ook online. Tienduizenden huishoudens in het aardbevingsgebied werden in de gelegenheid gesteld om – op basis van hun postcode – een aanvraag in te dienen voor de betreffende subsidie. Juli vorig jaar was er ook al een subsidie beschikbaar, het beschikbare bedrag was binnen zes dagen op. Een grote teleurstelling voor veel Groningers. Gelukkig kregen zij begin dit jaar een nieuwe kans. Helaas bleek dat er ook nu niet genoeg geld beschikbaar was om aan alle aanvragen gehoor te kunnen geven. Ook in deze ronde zijn er weer veel mensen die geen subsidieaanvraag hebben kunnen doen. Simpel weg omdat het geld op was.
In de maand januari heeft staatsecretaris Hans Vijlbrief van het ministerie van EZK laten weten dat er voldoende budget gaat komen om alle Groningers, die in aanmerking komen voor de subsidie voor het verbeteren of verduurzamen van hun woning, te helpen. Het kabinet trekt hiervoor 250 miljoen euro extra uit. Op dit moment ligt de focus vooral op het behandelen van de 25.000 aanvragen die op maandag 20 januari 2022 zijn ingediend. Voor diegene die nog geen aanvraag heeft ingediend komt er een derde ronde. Er wordt aangegeven dat ook deze mensen er op mogen vertrouwen dat ze worden geholpen. Het is de bedoeling dat er uiterlijk 1 mei 2022 meer duidelijkheid komt over de derde ronde subsidie verduurzaming en verbetering van je woning. De belofte dat er uiterlijk 1 mei duidelijkheid komt over de volgende subsidieronde en hoe deze zal worden opengesteld is bevestigd door staatssecretaris Vijlbrief van EZK tijdens het Kamerdebat van 9 februari 2022. Het streven is om voor de zomer geleidelijk open te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen die in aanmerking komt hiervoor ruim de tijd krijgt en in alle rust een aanvraag kan indienen. Kijk voor meer informatie op www.snn.nl.
Er zijn de afgelopen jaren vele subsidies de revue gepasseerd. Maar wat is een subsidie eigenlijk? De officiële definitie van subsidie, die is vastgelegd in de Algemene Wet Bestuursrecht in artikel 4.21 luidt: ‘Onder subsidie wordt verstaan: de aanspraak op financiële middelen, door een bestuursorgaan verstrekt met het oog op bepaalde activiteiten van de aanvrager, anders dan als betaling voor aan het bestuursorgaan geleverde goederen of diensten.’ Kort gezegd: een subsidie is een financieel hulpmiddel dat door de overheid wordt verstrekt om bepaalde doelen te halen.
Naast bovengenoemde subsidie zijn er nog veel meer subsidies, ook op het gebied van het energiezuinig maken van je woning. Op www.energiesubsidiewijzer.nl vind je een overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen die beschikbaar zijn. Het betreft allemaal regelingen die in te zetten zijn voor het energiezuiniger maken van je woning.
Een energiezuinige woning, dat wil iedereen wel, zeker in deze tijd waar de prijzen voor het opwarmen van je woning middels de reguliere cv-ketel enorm gestegen zijn. Het is de bedoeling om huizen aardgasvrij te maken. In ieder geval is duidelijk dat het verbruik van aardgas drastisch teruggedrongen moet worden.
Je woning energiezuinig maken; er is veel mogelijk
Het is in ieder geval prettig om te weten dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn om je woning te isoleren. Niet alleen wat materiaalgebruik betreft, maar ook wat je gaat isoleren. Je kunt je dak isoleren, maar ook je vloer of spouwmuur. En wat te denken van het plaatsen van isolerend glas? Ook is het belangrijk om de kleine klusjes met betrekking tot isoleren, uit te voeren. Zoals het dichten van naden en kieren, folie achter de radiatoren en isolatiemateriaal rond de cv-leidingen aanbrengen. Het zijn maar kleine ingrepen die op het eerste gezicht niet heel noodzakelijk lijken. Maar ook het toepassen van deze kleine ingrepen draagt bij aan het isoleren van je woning en daardoor ook aan je wooncomfort.
Meer subsidie voor isolatie en warmtepomp
Vanaf begin dit jaar gelden er nieuwe subsidieregelingen als je je huis wilt verduurzamen. Als je twee verduurzamingsmaatregelen neemt, worden niet 20% van de kosten vergoed maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen vallen: isolatie van dak-, vloer- en spouwmuur of HR++ glas. Daarnaast valt ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp onder de subsidie van deze verduurzamelingsregeling. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.
De subsidie moet ertoe bijdragen dat steeds meer mensen afstappen van het verwarmen van hun woning met aardgas. De overheid helpt hiermee woningeigenaren om deze transitie te maken, zodat er minder energie gebruikt wordt, de woning wordt verduurzaamd en niet meer verwarmd wordt door middel van aardgas. De subsidie voor isolatie en een warmtepomp is bedoeld voor huiseigenaren die zelf in het huis wonen en kan aangevraagd worden bij minimaal twee isolatiemaatregelen, of bij de combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride)warmtepomp. Een Vereniging van Eigenaren kan voor isolatiemateriaal terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).
Subsidie zonneboilers
De hierboven genoemde subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). ISDE geeft nog een andere subsidiemogelijkheid. Sinds eind januari dit jaar hebben huiseigenaren die in het huis wonen, recht op de verhoogde subsidie voor zonneboilers. Voor meer informatie, kijk op de website www.rvo.nl.
Standaard voor woningisolatie
In maart vorig jaar is in een brief aan de Tweede Kamer van de minister van BZK de standaard voor woningisolatie gepresenteerd. Deze is voortgevloeid uit het Klimaatakkoord en opgesteld door een commissie met een brede vertegenwoordiging van betrokken partijen zoals de VNG, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en de Woonbond. De gepresenteerde standaard voor woningisolatie geeft aan wanneer een woning goed genoeg geïsoleerd is om aardgasvrij te kunnen worden.
De standaard staat sinds augustus vorig jaar op het energielabel van de woning. Zo kunnen mogelijke kopers van een woning meteen zien of ze rekening moeten houden met eventuele extra werkzaamheden en kosten voor het geschikt maken van de woning voor het verwarmen zonder aardgas. Dit is van invloed op de aankoop en de financiering van de woning.
Ben jij benieuwd of jouw woning aan de standaard voldoet? Een energierapport geeft hier inzicht in. Dit rapport geeft aan welke bouwkundige en installatietechnische maatregelen er nodig zijn om de energieprestatie van je woning te verbeteren, zodat de kosten voor de energierekening lager worden. Naast een lage energierekening levert het ook meer wooncomfort op, minder milieubelasting en er wordt een gezonder leefklimaat gerealiseerd. Een energierapport geeft duidelijk aan wat de huidige prestatie van de woning is en welke energiebesparende maatregelen er (nog) genomen kunnen worden. Daarnaast zie je de kosten, baten en terugverdientijd van de te nemen maatregelen erin terug.
Een woning verliest warmte via het dak, de buitenmuren, vloer, ramen en deuren. Een goede isolatie hiervan draagt bij aan een goed geïsoleerde woning en maakt het verlies van warmte kleiner. De woning wordt duurzamer en is nog beter geschikt voor het verwarmen met een elektrische warmtepomp of lage temperatuur warmtenetten op basis van aquathermie of geothermie. De standaard zorgt ervoor dat de woningisolatie toekomstvast is. Zodat er later niet nogmaals geïsoleerd hoeft te worden of er ingrijpende aanpassingen nodig zijn aan de radiatoren omdat deze in de oude situatie niet geschikt zijn voor overschakeling op alternatieven voor aardgas. Verder geeft de standaard de mate van ventilatie aan die nodig is in de woning. Op deze manier kunnen woningeigenaren, en ook verhuurders, hun woningen voorbereiden op de toekomst waarin verwarming zonder aardgas in de gebouwde omgeving de norm zal zijn.
Alternatieven voor de cv-ketel
Wil je de overstap naar aardgasvrij stoken van je woning maken? Dan is het goed om eens te kijken welke alternatieven er zijn. Je kunt kiezen voor:
– Een volledig elektrische warmtepomp
– Een hybride warmtepomp
– Een warmtenet in de wijk
– Elektrische infraroodpanelen
– Een pellet cv-ketel of biomassaketel op korrels of snippers resthout
De warmtepomp
De warmtepomp is een goed en duurzaam alternatief voor de cv-ketel en die zullen we dan ook steeds vaker zien als verwarmingsoplossing voor woningen. Hij is energiezuinig en milieuvriendelijk. Naast dat je er een woning mee kunt verwarmen kun je een woning ook koelen en er wordt geen fossiele brandstof gebruikt. Maar liefst 80% van de geproduceerde warmte wordt door de warmtepomp opgewekt uit hernieuwbare energie. Voor de resterende 20% wordt gebruikgemaakt van elektriciteit.
Als je wilt overstappen op een warmtepomp is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je woning goed geïsoleerd is, want alleen als dat het geval is komt de warmtepomp goed tot zijn recht. Er zijn verschillende warmtepompen: de volledig elektrische warmtepomp, de hybride warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp. Laat je goed informeren over de verschillen en de toepassingen om de juiste keuze te kunnen maken welke warmtepomp het beste bij jouw woning past. Het aanschaffen van een warmtepomp is een grote investering. Houd er ook rekening mee dat voor de overstap van een traditionele verwarmingsketel naar een warmtepomp het nodig is om de radiatoren te vervangen. Gelukkig verdient het systeem zichzelf terug tijdens zijn levensduur.
Wek je eigen energie op
Door je eigen energie op te wekken kun je flink besparen op je energierekening. Daarbij draag je ook nog eens bij aan een beter milieu. Maar hoe kun je zelf je energie opwekken? Dit kan door middel van zonnepanelen, een zonneboiler, een kleine windmolen of een warmtepomp (die hier al eerder besproken is). Er is zelfs een handige website waar je iedere dag precies kunt zien hoeveel energie er in Nederland wordt opgewekt.
Zonnepanelen zijn op dit moment de meest gebruikte mogelijkheid om zelf energie op te wekken. Aangeraden wordt om maximaal 75% van het energieverbruik zelf op te wekken. Voor de stroom die meer opgewekt wordt dan verbruikt, ontvang je een terugleververgoeding die lager is dan de prijs die u betaalt voor de stroom die u afneemt van uw energieleverancier. Het gemiddelde energieverbruik van een doorsnee huishouden is zo’n 3500 kWh per jaar. Als je tien zonnepanelen hebt, heb je voldoende panelen om zo’n 2600 kWh per jaar op te wekken. Heb je geen zonnepanelen op je dak? Dan is het misschien mogelijk om te investeren in een project waar je een aandeel in panelen koopt. Er komen steeds meer scholen, bedrijven en organisaties die hun dak of grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen waar mensen op die manier gebruik van kunnen maken. De Consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van alle voor- en nadelen van deze vorm van investeren. Kijk op www.consumentenbond.nl en zoek op zonnepanelen.
Er is een aantal verschillende manieren om te investeren in zonnepanelen:
– Door lid te worden van een energie coöperatie in de buurt
– Stukjes zonnepanelen kopen via ZonnepanelenDelen
– Investeren in zonnepanelen via Duurzaam investeren
– Samen met de buurt een project op te zetten.
De subsidie voor het kopen van zonnepanelen is er niet meer. Wel is het mogelijk om de btw op de aanschaf en installatie terug te vragen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Milieu Centraal. Daarnaast is er een salderingsregeling voor stroom die uw zonnepanelen aan het net terug levert. Deze regeling wordt vanaf volgend jaar geleidelijk afgebouwd. In sommige gemeenten zijn gemeentelijke subsidieregelingen en andere voorzieningen bij gemeenten en provincies.
Zonneboiler
De zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een vat waar warm water in wordt opgeslagen. Met een zonneboiler wordt water opgeslagen en opgewarmd door middel van zonne-energie. Dit opgeslagen water kan gebruikt worden voor het douchen, de vaatwasser of de verwarming. Naast een lager energieverbruik vermindert ook de CO2 uitstoot die anders nodig was geweest voor het verwarmen van het water. Voor vier personen is een collector van 3,5 m2 geschikt met een opslagvat van 150 liter. Met het gebruiken van een zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de kosten voor warm water.
Kleine windmolen
Je kunt een windmolen op je eigen dak of in je tuin plaatsen en zo energie opwekken. Een windmolen produceert dag en nacht stroom, mits het voldoende waait. De aanschafkosten en onderhoudskosten zijn wel erg hoog. En je moet er rekening mee houden dat een windmolen geluidsoverlast kan veroorzaken en dat vogels in de wieken terechtkomen. Daarbij is er ook veel discussie over windmolens.
Isoleren van je woning van groot belang
Om te besparen op de stookkosten en – voor diegenen die gaan overstappen op een warmtepomp – is het van groot belang om je woning goed te isoleren. Door hier eens kritisch naar te kijken kun je uiteindelijk veel geld besparen. Door gebruik te maken van beschikbare subsidies wordt het nog aantrekkelijker om hiermee aan de slag te gaan. Je kunt de werkzaamheden zelf uitvoeren of laten uitvoeren. Breng eens in kaart welke plekken in je woning voor verbetering vatbaar zijn wat betreft de isolatie.
Voor de circulaire bouw is het van belang om ook te kijken naar de isolatiematerialen die je gaat kiezen. Er zijn volop isolatiematerialen die hiervoor te gebruiken zijn en dit zijn niet allemaal nieuwe materialen. Alle circulaire materialen hebben in ieder geval als gezamenlijke deler dat ze gemaakt zijn uit grondstoffen die oneindig zijn en bij voorkeur ook nog in Nederland geproduceerd zijn. Je kunt dan denken aan: glaswol, steenwol, schapenwol, vlas, katoen, hennep, jute, kurk of oud papier oftewel cellulose isolatie.
Wat kun je allemaal isoleren
Met verschillende isolatiematerialen kun je daken, muren, wanden en vloeren isoleren. Maar wat kun je nog meer doen om de isolatie van je woning te optimaliseren? Woon je in een oude woning? Dan is het misschien zo dat de ramen misschien beter geïsoleerd kunnen worden. Ramen die niet goed geïsoleerd zijn zorgen voor veel warmteverlies. In nieuwbouw zul je dit eigenlijk niet meer tegenkomen. Nieuwe woningen worden tegenwoordig allemaal voorzien van HR++ en HR+++ glas. Maar oude woningen zijn soms zelfs nog voorzien van enkel glas. Hier is het dus zeker mogelijk om de isolatiewaarde van je woning te vergroten. Het vervangen van de ramen in je woning is een grote en kostbare ingreep. Er is een tussenoplossing. Je kunt ook kiezen voor voorzetramen. Er wordt dan een extra raam voor of achter het bestaande raam geplaatst. De isolatiewaarde van een voorzetraam is te vergelijken met die van HR++ glas. Het nadeel van een voorzetraam is dat er condens tussen de ramen kan ontstaan. Dit komt doordat het niet helemaal luchtdicht is. Een professional kan er wel voor zorgen dat er voldoende ventilatie is tussen het vaste raam en het voorzetraam. Het is zeker de moeite waard om te kijken wat je op het gebied van raamisolatie kunt doen, want met een goede raamisolatie weet je zeker dat je gaat besparen op je energierekening.
Muren aan de buitenkant isoleren
Naast dat je een muur aan de binnenkant kunt isoleren is het ook mogelijk om de buitenkant van de muur of de gevel te isoleren. Er zijn veel mogelijkheden op dat gebied. Je kunt gaan voor een natuurlijke uitstraling met hout, maar ook voor een strakkere look door te kiezen voor aluminium of kunststof. Ga je voor hout dan wordt de buitenmuur eerst bekleed met isolatiemateriaal. Daarna wordt het hout erop bevestigd. Er zijn veel verschillende soorten hout waaruit je kunt kiezen. Afhankelijk van je smaak en welke sfeer je wilt uitstralen. Aluminium gevelpanelen geven meteen een hele andere uitstraling. De panelen zijn in veel verschillende kleuren en vormen te verkrijgen. Dat geldt ook voor kunststof gevelbekleding. De meeste kunststofgevelpanelen worden gemaakt van gerecyclede kunststoffen. Naast deze mogelijkheden kun je nog kiezen voor bijvoorbeeld sidings (dit zijn smalle gevelstroken die verkrijgbaar zijn in PVC, composiet en hout), steenstrips, gevelbepleistering, kunstharspleister, leisteen gevelbekleding, metalen gevelbekleding of een natuurlijke gevelbekleding met planten.
Er zijn heel veel nieuwe en ook al bestaande isolatiemogelijkheden die bijdragen aan het circulaire isoleren van je je woning. Daarnaast zijn er nog interessante subsidies die kunnen bijdragen aan de investering voor het verduurzamen en verbeteren van je woning. Kom je er zelf niet uit, klop dan eens aan bij het energieloket van je gemeente. Ook op internet vind je veel informatie en inspiratie. Laat je daarnaast eens informeren door een energiecoach. Een energiecoach kijkt samen met jou naar de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. Je krijgt bespaartips over wat je zoal kunt doen om je energieverbruik te verlagen. De energiecoach brengt alles in kaart door allerlei vragen te stellen en te kijken wat er in de woning verbeterd kan worden. Vaak wordt er ook met een warmte camera gekeken of er warmte ‘weglekt’. Je vindt een energiecoach vaak via lokale energie-initiatieven of via je gemeente. Ben je er nog niet helemaal uit wat je allemaal kunt doen om je huis te verduurzamen, dan kan een energiecoach uitkomst bieden. Het inschakelen van een energiecoach is over het algemeen gratis. Het werk wordt veelal gedaan door vrijwilligers die een grote interesse hebben in energiebesparing en hier anderen graag bij helpen. Door je huis te verduurzamen kun je de energierekening omlaag brengen en je woning stijgt in waarde. En, ook niet onbelangrijk, je helpt niet alleen jezelf, maar je helpt ook mee aan een beter milieu, je zet je in om een milieuvriendelijke wereld te realiseren voor de volgende generaties en voor de dieren en onze mooie aarde. Een aarde waar we maar één van hebben, waar wij van willen blijven genieten en dit ook gunnen aan de volgende generaties.