Bouwen, bouwen, bouwen
Ook in het Noorden is er krapte op de woningmarkt. Om te voldoen aan de vraag naar woningen, zowel koop- als huurwoningen, zullen er meer woningen moeten worden gebouwd. Er waren al plannen om in het Noorden 99.000 woningen te bouwen, maar door nieuwe inzichten en ideeën kan dit aantal zomaar opgeschroefd worden naar 319.000 woningen. Dit alles heeft te maken met het voorstel ‘Bouwstenen voor een Deltaplan in het Noorden’. Een voorstel dat op 19 april 2021 aangeboden werd aan de Tweede Kamer. Dit plan zou de sociaaleconomische situatie in het Noorden moeten verbeteren.
De drie Noordelijke provincies en Flevoland willen zich inzetten om de druk op de woningmarkt in de Randstad te verminderen met de bouw van 319.000 woningen. In ruil daarvoor willen zij 9,5 miljard euro voor de aanleg van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn. Hiermee willen de provincies het bestaande spoor in het Noorden vernieuwen. Met de aanleg van de Lelylijn zal Groningen vanuit Amsterdam in ruim een uur te bereiken zijn. De Nedersaksenlijn komt tussen Groningen en Emmen. Daarnaast is het de bedoeling te investeren in het bestaande spoor. De woningen die gebouwd worden in de provincie Groningen moeten het landschap wel open houden en groen laten. Het is niet de bedoeling dat alles wordt volgebouwd.
Een combinatie van investeren in de infrastructuur en woningen bouwen zorgt ervoor dat het vestigingsklimaat verbetert. Dit werkt vervolgens weer door in de economische positie van het Noorden. De economische potentie kan dan volledig benut worden. De waarde van regionale productie, goederen en diensten zal groeien. Hier zal niet alleen het Noorden zelf van profiteren. Ook heel Nederland zal van deze economische groei meeprofiteren.
Om vaart te maken met de woningbouwplannen wil de provincie de gemeenten financieel ondersteunen. Daarom is voor de aankomende drie jaar voor de gemeenten 863.000 euro beschikbaar om woningbouwplannen aan te jagen. Het geld is bedoeld om woningbouwexperts in de arm te nemen om zo tot goede woningbouwplannen te komen. Woningbouwplannen die passen bij de betreffende gemeente, de visie, het gebied en de plaats.
We zoomen wat verder in op de woningbouwprojecten in Appingedam, Delfzijl en Wildervank.
De transformatie van strokartonfabriek naar woonwijk
Vlak bij het centrum van Appingedam, tussen de wijken Oling en Opwierde aan het water van de Groeve, is het voormalig terrein van de kartonfabriek gelegen. Op het terrein vind je nog een klein beetje geschiedenis van wat er ooit stond, strokartonfabriek De Eendracht. Een fabriek met een rijke geschiedenis.
De strokartonfabriek De Eendracht ging in 2016 door een faillissement dicht. Voor Appingedam was dat een grote schok. De fabriek bestond al honderd jaar. Veel inwoners van Appingedam en omstreken werkten in de fabriek. Het faillissement had dan ook een grote impact op veel mensen. Niet alleen economisch gezien ook op sociaal-emotioneel vlak was het een zware dobber voor een groot aantal mensen.
Het terrein bleef lange tijd roerloos liggen en ademende het verdriet van het verlies van wat ooit was. In 2010 kocht de gemeente Appingedam het terrein met de bedoeling om hier een nieuwe wijk te bouwen. Er werd een plan gemaakt, de Kartonbaan, een wandel- en fietspad door het hele gebied met groenbeplanting. Het gebied is 22 hectare groot. In 2013 werden de plannen voor de Kartonbaan uitgevoerd. De grond, waar voorheen de loodsen stonden, werd schoongemaakt. De Kartonbaan en een centrale groenstrook met planten en bomen werd aangelegd zodat er een mooi park is ontstaan waar veel mensen graag komen om te wandelen en te fietsen en te genieten van de stadstuin en de visvijver.
Om de strokartonfabriek niet te vergeten, blijven restanten van de fabriek bewaard. Alles is vastgelegd in een stedenbouwkundig plan. Hierin is opgenomen dat de betonnen kolommen van de vroegere kartonproductielijn, in het park behouden blijven. Net zoals het gebouw dat vroeger diende als kantoor. Ook blijven de fabrieksschoorsteen en de betonnen bassins bestaan.
Eerste bouwfase ingegaan
Eind oktober vorig jaar is met het plaatsen van een bouwbord de eerste fase ingegaan van woningbouwterrein De Eendracht. Op het terrein worden in verschillende fases tot 2030 naar schatting 200 woningen gebouwd. In deze fase worden er 54 woningen gebouwd en 10 tiny houses. Het gaat om het gebied grenzend aan de bestaande woningen aan de Woldweg. Naast de tiny houses worden er ook nog sociale huurwoningen gebouwd waarvoor Woningstichting Groninger Huis en woningbouwcorporatie Woongroep Marenland verantwoordelijk zijn. De overige 30 koopwoningen zijn twee-onder-een-kapwoningen en waarschijnlijk enkele vrijstaande woningen. Die worden op projectbasis ontwikkeld door bouwbedrijf Kooi uit Appingedam en Geveke Bouw uit Eelde.
Tiny Houses
In januari dit jaar zijn de tien tiny houses geplaatst op het terrein van De Eendracht door woningstichting Groninger Huis. Deze kleine maar volwaardige huizen zijn bedoeld om permanent te bewonen door één- of tweepersoonshuishoudens. De insteek van deze woning is om kleiner en eenvoudiger te wonen met minder spullen en dichter bij de natuur te staan. Het is ook vaak zo dat je meer buiten woont. Lekker verblijft op je terras of bezig bent in je eigen moestuin.
Woonlandschap De Eendracht
De woningen die worden gerealiseerd op het terrein De Eendracht zullen geschikt zijn voor verschillende doelgroepen. Het gebied is opgedeeld in een aantal terreinen met ieder zijn eigen karakter. De Eendracht
wordt een hoogwaardige en groene wijk met gemengde functies, zoals wonen, werken, zorg en recreatie. In fase 1 wordt gestart met Parkwonen. Hier gaat het om 24 koopwoningen en 24 sociale huurwoningen. De omgeving van deze woningen bestaat uit groen en water en ligt dicht bij het stadscentrum van Appingedam. Het project Parkwonen op de Eendracht bestaat uit vier zogenaamde woonvelden. Met ieder hun eigen woningaanbod. Er is een woonveld waar zes watervilla’s komen te staan, dit zijn koopwoningen en een woonveld met plek voor 24 sociale huurwoningen, een woonveld met 18 verandawoningen, ook koopwoningen. Het laatste woonveld is nog in ontwikkeling.
Zorgwoningen
In december 2020 tekenden de gemeente Appingedam samen met de zorgorganisaties De Hoven, De Zijlen en ’s Heeren Loo een intentieverklaring voor 168 aardbevingsbestendige zorgwoningen op het terrein van De Eendracht. De partijen gaan onderzoeken wat de haalbaarheid is om in het noordelijke deel van het terrein deze woningen te realiseren. Dit noordelijke deel van het nieuwe woonplanterrein ligt direct tegenover het gezondheidscentrum. De bedoeling is dat deze nieuwe woningen de huidige – niet aardbevingsbestendige – zorgwoningen van De Hoven, De Zijlen en ’s Heeren Loo vervangen. Zoals de plannen nu zijn, zal het gaan om 120 zorgwoningen voor De Hoven, 24 zorgwoningen voor De Zijlen en ook 24 zorgwoningen voor ’s Heeren Loo.
Volgens de bouwplanning zal in augustus dit jaar gestart worden met het bouwen van de eerste woningen. In april dit jaar is gestart met het bouwrijp maken van de grond.
Voor meer informatie over de woningen die worden gebouwd door Bouwbedrijf Kooi en Geveke Bouw, kijk op: woonlandschap-eendracht.nl, bouwenmetkooi.nl of gevekebouw.nl. Voor informatie over de sociale huurwoningen, bezoek de websites groningerhuis.nl en woongroepmarenland.nl.
Versterking Delfzijl in volle gang
Honderden nieuwe woningen gaan gebouwd worden in Delfzijl. Er wordt gebouwd op diverse locaties. De aankomende jaren zal Delfzijl dan ook flink op de schop gaan. Alles in het kader van het versterken van het gebied. Er zullen woningen komen op leegstaande plekken. De woningen zullen aardbevingsbestendig zijn. Ook is er veel aandacht voor energiezuinige woningen. Met het versterkingsplan krijgt Delfzijl een facelift. Het zal de sfeer van de jaren zestig die er heerste, van zich afschudden. Het ziet ernaar uit dat Delfzijl een aantrekkelijke, moderne stad aan het worden is met vernieuwende woningbouw. Het centrum van Delfzijl is gastvrij en gezellig. Je vindt er een winkelcentrum, verschillende horecagelegenheden, scholen en er is een goede medische voorziening. Naast een centrum met allerlei voorzieningen kun je ook genieten van de havens en het strand.
Plan van Aanpak 2020
In het Plan van Aanpak versterken gemeente Delfzijl 2020 wordt de aanpak van woningen in de gemeente beschreven. Het gaat om het versterken van diverse woningen. De woningen worden versterkt om bestand te zijn tegen aardbevingen zodat bewoners veilig kunnen wonen en leven. In het plan is dit allemaal heel gedetailleerd uitgewerkt. In het plan is de ambitie voor de versterkingsopgave terug te vinden. De huidige stand van zaken wordt beschreven en wat er inmiddels al gedaan is. Ook wordt er gekeken naar de jaren na 2020.
Zandplatenbuurt
Op enkele tientallen plekken in Delfzijl worden nieuwe huizen gebouwd. De locaties voor de nieuwbouwwoningen liggen verspreid over de hele stad. De woningen zijn onder andere voor de bewoners uit de Zandplatenbuurt in Delfzijl Noord. Hier gaan meer dan achthonderd woningen tegen de vlakte. De huizen worden gesloopt vanwege de versterkingsoperatie van Delfzijl. Vorig jaar december kregen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe huurwoning in de Schrijversbuurt. Een deel van deze woningen is levensloopbestendig. Bij deze woningen bevinden de woonkamer, de slaapkamer en de badkamer zich beneden. Naast deze levensloopbestendige woningen komen in de Schrijversbuurt ook nog eengezinswoningen. Omdat er minder animo was voor koopwoningen dan verwacht worden er nog extra huizen gebouwd voor de sociale verhuur.
Energieneutrale woningen in de Schrijversbuurt
Naast de huurwoningen zijn er in de Schrijversbuurt ook energieneutrale koopwoningen te vinden. Het zijn betaalbare woningen met lage woonlasten. Doordat ze betaalbaar zijn is niet alleen de hypotheeklast aantrekkelijk ook lage energiekosten van deze woningen maken het tot aantrekkelijke woningen. De woningen zijn zowel op de begane grond als op de verdieping voorzien van vloerverwarming. De badkamer is voorzien van infrarood verwarming. De woningen hebben zonnepanelen op het dak. Er wordt gebruikgemaakt van een zuinige warmtepomp. Dit betekent dat het huis gasloos is. Het zijn woningen met een stoere look in een sobere maar toch robuuste stijl. Het bouwen van deze woningen is afgelopen oktober gestart. Deze woningen zijn minder gevoelig voor trillingen in de bodem en daarom ook aardbevingsbestendig.
Kwelderland appartementen
De heiwerkzaamheden voor de te bouwen appartementen in Kwelderland zijn eind april begonnen. Er komen drie appartementengebouwen in dit waterrijke gebied. Ieder appartement heeft een eigen balkon. Alle beschikbare appartementen zijn inmiddels verkocht. De wijk Kwelderland ligt in het Noordoosten van Delfzijl tegen de zeedijk aan. De wijk wordt omringd door veel groen en waterpartijen. Een uniek gebied dat op loopafstand van het centrum ligt. Een mooie plek waar je na drie minuten lekker kunt uitwaaien op de dijk, maar van waar je ook heel snel in het centrum bent om het winkelcentrum te bezoeken.
Wisselwoningen Tuikwerd
Sinds februari dit jaar staan er in de wijk Tuikwerd in Delfzijl zeven wisselwoningen. Deze woningen worden ingezet om mensen tijdelijk onderdak te bieden omdat hun woning wordt versterkt. De woningen die versterkt worden staan aan het Koetshuis en Tuka. Door de aardbevingen voldoen deze woningen niet meer aan de veiligheidsnorm.
Upgrade stadsstrand en boulevard
Vanaf nu kunnen we lekker over de boulevard lopen en genieten van zon, water en wind op het stadsstrand van Delfzijl. Het strand is te vinden bij het Eemshotel. Er is een grote brug die het strand makkelijk bereikbaar maakt vanuit het centrum. Er zijn veel enthousiaste reacties op deze grote metamorfose. De officiële opening is op vrijdag 25 juni, mits de coronamaatregelen dit toelaten. Het nieuwe strand, de boulevard en de brug zijn onderdeel van het Marconi-project. Een project dat meer dan tien jaar geleden bedacht is. Het doel van het project: het centrum van Delfzijl verbinden met de zee.
Verbetering economisch vestigingsklimaat Delfzijl
Delfzijl is nog steeds volop in ontwikkeling op allerlei fronten. De groei van industriële activiteiten en de komst van de biobased chemie en waterstof-economie is daar ook onderdeel van. Om te kunnen voldoen aan de toenemende watervraag die hierbij komt kijken, wordt onderzoek gedaan door North Water naar de mogelijkheid voor een duurzame industriewatervoorziening en -infrastructuur. Met deze nieuwe waterinfrastructuur kunnen bedrijven die zich in Delfzijl vestigen toegang krijgen tot industriewater en wordt voorkomen dat er drinkwater gebruikt wordt door de industrie. Het Nationaal Programma Groningen heeft een subsidie toegekend aan North Water. Met deze subsidie kan het plan van North Water met diverse partijen en partners, waaronder LTO Noord, Groningen Seaports, gemeente en de industrie Delfzijl, verder uitgewerkt worden. Ook komt er een beoordeling op economische haalbaarheid.
Niet alleen is Delfzijl aan het bouwen voor haar bewoners, er wordt ook ingezet op de versterking van de economie.
Woellust op de grens van Wildervank en Veendam
Aankomende zomer wordt de oplevering verwacht van nieuwe woningen in de wijk Woellust. De wijk is ruim opgezet met veel water en groen en is sinds 2013 volop in ontwikkeling. In 2019 startte de verkoop van een nieuwe bouwfase in de projectbouw en kwam er een aantal kavels te koop in de vrije sector. Nadat alle kavels verkocht waren kon het bouwen van start gaan. De verwachting is dat de eerste opleveringen in juni zullen zijn.
Nieuwe plannen
Er zijn nieuwe plannen voor de ontwikkelingen in Woellust aan de Sterrenboschlaan op de grens van Wildervank en Veendam. De gemeente Veendam en projectontwikkelaar Wind Groep werken aan twee omvangrijke woningbouwprojecten. Het gaat om twee grote wooncomplexen met 28 appartementen. De gebouwen van vijf woonlagen worden maximaal vijftien meter hoog.
Woellust
Woellust is een gezamenlijke ontwikkeling van de gemeente Veendam en Wind Groep BV. Wind Vastgoedontwikkeling uit Drachten verzorgt het management. De wijk ligt op het voormalige Duintjerterrein en is omringd door weilanden. De wijk dankt haar naam aan het buitenverblijf ‘Woellust’ van een rijke familie uit de stad Groningen dat in de achttiende eeuw op deze plek stond.
Vooruit blijven kijken
Net zoals voor heel Nederland geldt, is het ook belangrijk voor het Noorden om vooruit te blijven kijken. Het Noorden lijkt steeds meer in beeld te komen bij de rest van Nederland. Er liggen mooie kansen. Er is ruimte voor nieuwe woningen en industrie. Een impuls voor het Noorden is zeker welkom. Aan de andere kant is het ook belangrijk om het landschap niet helemaal vol te bouwen met industrie, woningen en windmolens. Een goede balans vinden zal een hele opgave zijn, maar is niet onmogelijk.
Levensloopbestendige woningen
Ondanks dat er inmiddels veel nieuwbouw is gerealiseerd in de wijk Woellust werden er nog levensloopbestendige woningen gemist in de wijk. De vraag naar dit type woning was groot. Om aan deze vraag te voldoen worden er binnenkort zestien levensloopbestendige woningen gebouwd in Woellust. De locatie van de huizen zal op een prachtige en historische plek zijn. Onder de naam Woellust Diep & Sluis zullen de woningen worden gerealiseerd. Ook deze woningen zullen hoogwaardig en duurzaam worden gebouwd en zijn daardoor onderhoudsarm. Daarnaast zullen de woningen gasloos worden opgeleverd en zijn ze volledig voorzien van vloerverwarming. De woningen worden zo gebouwd dat er verschillende mogelijkheden zijn, zodat de woning kan meegroeien met de behoeften van de bewoners. Op de begane grond bevinden zich een slaapkamer en een badkamer zodat een leven lang wonen mogelijk wordt gemaakt.