Ommelander Ziekenhuis realiseert modern, nieuw gebouw aan de A7
Het nieuwe ziekenhuis bestaat uit vier gebouwdelen die via een centrale gang met elkaar zijn verbonden. Afdelingen die veel met elkaar samenwerken liggen zoveel mogelijk in hetzelfde gebouwdeel. Zo zijn de poliklinieken en de functieafdeling in hetzelfde gebouwdeel gehuisvest. En geldt dat ook voor de operatieafdeling en de Intensive Care. De verdieping boven de polikliniek is helemaal ingericht voor alle kantoorfuncties. Deze indeling van het gebouw zorgt niet alleen voor korte loopafstanden. Patiënten en bezoekers raken hierdoor snel vertrouwd met het gebouw en vinden er makkelijk hun weg.
Kleuren wijzen de weg
De verschillende onderdelen van de patiëntenzorg hebben een ‘eigen’ kleur, die terugkomt in het behang, glas, meubilair of op de vloeren.
Zo wordt groen de kleur van het gebouwdeel waar de polikliniek, functieafdeling en kantoren gehuisvest zijn. In de kliniek met de verpleegafdelingen wordt turquoise de ‘eigen’ kleur. In het gebouwdeel met o.a. de afdelingen Radiologie, Spoedeisende Hulp, Intensive Care en het operatiecomplex komen we oranjegeel als kleur tegen. Op de afdeling Dagbehandeling is gekozen voor de kleuren groen, oranjegeel en steenrood.
Bouwen volgens box-in-box principe
Het nieuwe ziekenhuis telt zes operatiekamers. Elke operatiekamer is gebouwd volgens het box-in-box principe (vergelijk het met een luciferdoosje): in de ruwbouw zijn de wanden van een operatiekamer aan de buitenzijde afgewerkt met lood (de buitenhuls van het luciferdoosje) en binnen in de operatiekamer is vervolgens een tweede wand geplaatst (het luciferdoosje). De ruimte tussen de buitenwand en de binnenwand is luchtdicht afgesloten. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat temperatuurswisselingen buiten de operatiekamer geen invloed kunnen hebben op het klimaat in de operatiekamer.
In elk ziekenhuis gelden maatregelen, voorzieningen en afspraken die gericht zijn op het verkleinen van de kans op het ontstaan van infecties bij patiënten (infectiepreventie). Vooral bij de bouw van het nieuwe operatiecomplex is infectiepreventie een zeer belangrijk onderwerp. Een van de infectiepreventiemaatregelen heeft betrekking op de inrichting van de operatiekamers. Hoe gladder muren en vloeren en hoe kleiner het aantal losse voorwerpen in de operatiekamer is, des te geringer is de kans op ongewenste ‘bezoekers’. Daarom zijn de binnenwanden van de operatiekamers gemaakt van een zeer glad en stootvast materiaal. Verder worden apparatuur, monitoren ed. zoveel mogelijk in in plaats van op de binnenwand bevestigd.
Energiezuinig bouwen
In het nieuwe ziekenhuis zitten allerlei energiebesparende voorzieningen. Zo bevatten de ramen van het gebouwdeel met de polikliniek en de kantoren zonnecellen die zorgen voor warmte. Het dak van dit gebouwdeel is bedekt met sedum dat zorgt voor isolatie. Energiebesparing zit ook in het gebruik van allerlei lichtsensoren. Verder hebben de verschillende gebouwdelen elk hun eigen energieregeling. Zo kan voor het gebouwdeel met de polikliniek en de kantoren in de nacht en het weekend de temperatuur anders ingesteld worden dan de temperatuur voor bijvoorbeeld de verpleegafdelingen. In plaats van warm water te transporteren via lange leidingen door het gebouw, komen op plaatsen in het gebouw waar warm water nodig is, kleine boilers die het koude water ter plaatse verwarmen.
Aardbevingsbestendig gebouw
Het nieuwe ziekenhuis ligt aan de rand van de aardbevingsregio. Daarom zitten in het gebouw verschillende aanpassingen om het aardbevingsbestendig te maken. Zo bestaan het gebouwdeel met de verpleegafdelingen en het gebouwdeel met onder het operatiecomplex in feite uit drie delen. Deze delen zijn met elkaar verbonden door een constructie die bestaat uit een flexibel, rubberachtig materiaal. Deze wijze van bouwen verkleint het instortingsrisico bij een eventuele aardbeving doordat er minder spanning op de muren komt. Dezelfde constructie (extra ruimte tussen muren opgevuld met flexibel materiaal) is ook toegepast bij de indeling van het gebouw. Ook is gebruik gemaakt van een speciale vloerconstructie. Daardoor was minder beton nodig, dus minder gewicht.