Het coronavirus laat zijn sporen achter
Wat was het spannend de afgelopen maanden in de zorg. Ongelofelijk veel opnames in de ziekenhuizen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dagelijks hoorden wij de berichten over de IC-opnames en later hoorden wij de verhalen van mensen die hersteld waren en ook verhalen van het verzorgend personeel. Het ziet ernaar uit dat we nu weer in rustiger tijden terecht zijn gekomen. De piek in de ziekenhuisopnames is sterk gedaald. Nu er minder slachtoffers zijn kunnen ziekenhuizen herstellen van de afgelopen maanden.
Niet alleen trof het virus de ziekenhuizen, het raakte de hele zorgsector, denk aan de geestelijke gezondheidszorg, verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en de thuiszorg. Er zijn allemaal protocollen en draaiboeken ontstaan om zorg te kunnen blijven verlenen. Voor iedereen een grote omschakeling.
Ouderen verliezen levenslust
Maandenlang mochten ouderen geen bezoek meer ontvangen. Ineens waren ze helemaal afgesloten van de buitenwereld. Erg ingrijpend. Voor sommigen ook heel moeilijk om te begrijpen. Ook voor jeugdigen die door omstandigheden niet thuis kunnen wonen, was het erg zwaar om hun familie niet te kunnen zien. Gelukkig mag bezoek weer, als is het met mate en onder strenge voorzorgsmaatregelen.
De strenge coronamaatregelen laten inmiddels een spoor achter. Er doen verhalen de ronde dat ouderen hun lust tot leven verloren zijn tijdens de volledige intelligente lockdown. Ze weigerden te eten omdat ze geen bezoek mochten ontvangen of maar beperkt bezoek ontvangen. Deze groep mensen zit in hun laatste levensfase, die willen ze het liefst doorbrengen met hun familie en andere dierbaren en dat wordt hen nu ontnomen en ze hebben daar zelf geen enkele zeggenschap in.
Voor het zorgpersoneel ook hele moeilijke situaties om iemand zo te zien. Daarbij hebben ze ook nog te maken met de familie. Zij voelen zich machteloos en willen heel graag hun ouders of andere naasten bezoeken, nu het nog kan. Emoties komen los, bij iedereen.
Het is niet uit te leggen
Voor sommige doelgroepen is het niet te bevatten wat er allemaal aan de hand is. Uitleggen is vaak erg moeilijk en soms is het voor bepaalde groepen ook niet uit te leggen. Denk aan bijvoorbeeld autistische kinderen met een laag verstandsniveau. Hun hele structuur, die zo belangrijk voor hun is, valt weg. Ze kunnen niet beredeneren wat de oorzaak ervan is, ook al wordt het uitgelegd. Erg pijnlijk om te zien.
Ook voor kinderen en jongeren een gekke tijd
Ze worden misschien een beetje vergeten maar kinderen, jongeren en jongvolwassenen kunnen ook last ondervinden van de hele situatie rondom corona. Ze mogen weer (deels) naar school of lekker sporten, maar alles is nog steeds totaal anders. Geen echte afsluiting meer van je basisschooljaren en ook geen grootse diplomeringsbijeenkomst. Wat houdt hen nog meer bezig? Waar maken zij zich zorgen over en waar kunnen ze terecht met hun vragen? Hoe kun je hier als ouders het beste mee omgaan? Kinderen hebben misschien angst voor het virus en missen structuur in hun leven. Ze moeten omgaan met het thuiszitten. Gelukkig is er heel veel informatie te vinden op de website van het Nederlands Jeugdinstituut. Hier vinden kinderen, jongeren, ouders, maar ook professionals en beleidsmakers betrouwbare informatie over het coronavirus en de invloed die het kan hebben op het opgroeien en opvoeden. Kijk op nji.nl/coronavirus voor alle informatie.
Invloed mentale gezondheid
Het coronavirus is ook van invloed op onze mentale gezondheid. Gelukkig raakt niet iedereen zwaarmoedig door de ontstane situatie. Toch is het belangrijk om de gevolgen van de maatregelen die zijn genomen en nu nog deels van kracht zijn, niet te onderschatten. Mensen kunnen meer angst en stressklachten ervaren en soms is er sprake van somberheid. Klachten die zijn opgetreden tijdens de intrede van het coronavirus en alle maatregelen eromheen. Er kunnen spanningen ontstaat in de thuissituatie omdat je nu heel veel tijd samen moet doorbrengen. Het kan leiden tot depressiviteit of mensen gaan zich meer terugtrekken, raken misschien gefrustreerd. Het wegvallen van structuur en de dagelijkse routine kan voor sommigen van grote invloed zijn op hun functioneren. Daarnaast is er in een gezin met kinderen de hele dag veel drukte om je heen. Even afsluiten is dan meteen al een stuk lastiger.
Mensen gaan zich vervelen, hebben te maken met zorgen door financieel verlies, raken verward door al het nieuws en worden onzeker omdat men niet weet hoe lang de situatie nog gaat duren en wat er nog allemaal gaat komen.
Mentaal weerbaar
Om jezelf beter te voelen en mentaal weerbaarder te maken, is het belangrijk om je basis goed te hebben. Dit betekent gezond eten, bewegen en ook goed voor jezelf zorgen.
– Leef gezond en eet gezond
– Zorg voor beweging
– Breng structuur aan in je dag
– Praat over je emoties
– Schakel eventueel hulp in van een vrijwilliger of een professionele hulpverlener
– Neem contact op met de huisarts
Op de website van de Rijksoverheid kun je een brochure downloaden met een overzicht van uitgebreide tips en hulplijnen, kijk op: www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2020/05/18/somber-of-gespannen-door-coronavirus-tips-en-hulplijnen
Voor de zorgsector zal de invloed van het coronavirus voorlopig nog niet voorbij zijn. Het heeft veel doen veranderen. Soms heeft het ook ideeën opgebracht of inzichten gegeven die een positieve uitwerking hebben. De mens is vindingrijk en flexibel. Maar op het gebied van het hebben van contact en het bieden van steun, heeft het virus zeker een grote impact gehad. En nog steeds is dat zo. Het zou fijn zijn als we op dat gebied binnenkort weer naar het zogenaamde normaal zouden kunnen gaan. Zodat ieder weer het contact, de zorg en de steun kan bieden aan diegenen die het nodig hebben.