Onze droom verwezenlijken, een kleinschalig vleesveebedrijf waar duurzaamheid en kwaliteit voorop staan
Pieter Heida en Lotte Rensema begonnen al in 2015 plannen te maken om een vleesveebedrijf te starten. Hierbij was het belangrijk dat duurzaamheid en kwaliteit de grote pijlers zouden zijn. Zo’n drie maanden geleden heeft Lotte de stap gezet om volledig voor hun bedrijf ‘De Scharrelderij’ te gaan. Naast het vleesveebedrijf runde Lotte nog haar eigen reclamebedrijf, maar het was niet meer te combineren. Nu gaan ze allebei vol voor de droom, die ze inmiddels verwezenlijkt hebben en die alleen nog maar verder aan het ontwikkelen is.
“Vanuit een ideologie zijn wij met De Scharrelderij gestart” zegt Lotte. “Het nieuwe boeren, zoals het ook wel genoemd wordt. Wij wilden graag een eerlijk, goed en smaakvol stukje vlees kunnen aanbieden, uit liefde voor de dieren en zo een puur streekproduct te vervaardigen.” “Rundvlees van grasgevoerde dieren is rijker aan mineralen/omega3 en daarmee gezonder om te eten. De varkens en koeien hebben ook meer beweging wat de gezondheid van de dieren ten goede komt en de smaak van het vlees beïnvloedt. En ook gebruiken wij minimaal medicijnen en zeker niet preventief. Stress tijdens transport of slacht is minimaal door korte reistijden en een zorgvuldig slachtproces.”
Zorgvuldige verwerking
De Scharrelderij hanteert een zorgvuldig slachtproces voor de verwerking van het vlees. De dieren worden verwerkt bij Kroon Vlees in Groningen. Ze zijn dan binnen een half uur op de plaats van bestemming. Dit voorkomt een hoop stress bij de dieren. Ze hebben daar een eigen hok en krijgen water en voer. Na het slachten gaan de slachtdelen naar Hemmen in Onstwedde. Hier wordt het vlees op ambachtelijke wijze verwerkt en met de grootst mogelijke zorg. Daarna verkopen wij het vlees in onze winkel.
Winkel
In de boerenwinkel die op het erf van De Scharrelderij te vinden is, wordt natuurvlees van het Groninger Blaarkop rund en van het Berkshire varken verkocht. Het vlees is per portie verpakt en diepgevroren. Door het vlees vacuüm te verpakken blijft de smaak heerlijk en wordt uitdrogen voorkomen.
Naast het vlees worden er ook Groninger droge worsten van varkens en verschillende streek en biologische producten verkocht als:
–
Biologische kaas van Westerwolds Goud
– Biologische roomboter en zuivel
– Rauwe honing
– Aardappelen
– Biologische eieren van Migchels
– Wieringa’s knappertjes
– Meel van de molen Mulder Pot
– Biologische vruchtensappen van Schulp
Groninger Blaarkop en Berkshire varkens
Een blaarkop is egaal zwart of rood met een witte kop en een witte staartpunt. Rondom de ogen heeft de blaarkop een zwarte of rode vlek Dit wordt ook wel de blaar genoemd. De onderkant van de buik is wit. Het is een oud rundveeras dat al sinds de veertiende eeuw beschreven wordt in boeken en vanaf de Middeleeuwen te zien is op schilderijen. Het ras is erg geschikt voor biologische- en vleesveehouders omdat ze zonder krachtvoer goed groeien, gezond blijven en voldoende melk geven. Naast koeien fokt het bedrijf ook varkens. Het betreft hier de Berkshire varkens. Pieter en Lotte hebben bij de start van hun bedrijf rechtstreeks vanuit Engeland vier raszuivere Berkshire’s geïmporteerd van verschillende bloedlijnen. Berkshire varkens zijn het oudste Engelse varkensras. Het varken is fors en zwart. Ze hebben witte poten en een witte vlek op de neus.
Lekker grazen en scharrelen
De Groninger Blaarkoppen van Pieter en Lotte lopen en grazen in natuurgebieden van Het Groninger Landschap en Het Drentse Landschap. Ze houden het gras kort wat van belang is voor de weidevogels in de graslanden. De koeien kalveren ook in de vrije natuur, het kalf blijft dan minimaal zes maanden bij de moeder. In het veld eten de koeien alleen kruidenrijk gras. Grasgevoerde koeien leveren rijker rundvlees met meer Omga 3 vetzuren. Op stal wordt ook gras gegeven in de vorm van kuil of hooi. Voor de nodige extra vitaminen wordt gebruikgemaakt van mineralenemmers waar de koeien naar behoefte gebruik van kunnen maken. De koeien krijgen alleen bij ziekte medicijnen die door de dierenarts worden voorgeschreven. Er wordt niet gewerkt met het preventief geven van medicijnen.
De raszuivere Berkshire varkens kunnen lekker rondscharrelen rond de boerderij. Ze kunnen naar binnen of naar buiten wanneer ze willen. Ook hebben de varkens allemaal een modderpoel waarin ze lekker de verkoeling kunnen opzoeken en zich zo beschermen tegen de zon. Ook worden de varkens regelmatig ingezet om op locatie onkruid te verdrijven of om delen van achtergebleven gewassen op te ruimen op de akkers. Verder eten ze onder andere mais, voederbieten, appels, brood, groente, fruit, pompoenen, tuinafval, noten, eikels en bierbostel van een lokale distilleerderij. Daar waar nodig wordt het voedsel aangevuld met brok van granen.
Activiteiten
Lotte: “Met onze zelfgebouwde houtskool BBQ staan we op markten en evenementen. Gedurende het jaar zijn er op de boerderij ook verschillende activiteiten zoals de biggendag, een proeverij en de kerstmarkt. Mensen kunnen ons volgen via Facebook, hier worden ook de activiteiten bekendgemaakt. Zoek op De Scharrelderij om ons te vinden en te volgen.”
De Scharrelderij
Dorpsstraat 314
9605 PJ Kiel-Windeweer
Pieter Heida: 06 51 184 623
pieter@descharrelderij.nl
Lotte Rensema: 06 20 155 724
lotte@descharrelderij.nl
www.descharrelderij.nl
Openingstijden winkel
De winkel is iedere woensdag en zaterdag open van 11.00 tot 18.00 uur en op vrijdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.