Uitvaartwensen van de Nederlanders veranderen
Uit onderzoek is gebleken dat de uitvaartwensen van de Nederlander veranderen. Aan het betreffende onderzoek deden ruim 2300 mensen mee. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een informele uitvaart. De uitvaart, zoals die al jaren gebeurde met een plak cake, een kop koffie of thee en iedereen in zwarte kleding, verliest terrein.
Mensen ervaren een informeel karakter als fijner. Nu is er veel meer mogelijk, of je nu kiest voor een dienst op een andere locatie, in het bos of in een specifiek gebouw, in de meeste gevallen kan het geregeld worden. Mensen hebben minder behoefte aan tradities en vaste rituelen zoals we die veelal bij een uitvaart kennen. Er wordt nier meer gekozen voor traditionele rouwmuziek of zwarte kleding. Mensen kiezen voor een foto-slideshow en hun favoriete muziek of er loopt een fotograaf rond die alles vastlegt. Wel is er een groot verschil tussen de voorkeuren van jongeren en ouderen. Jongeren kiezen over het algemeen voor een informele uitvaart die groots is opgezet met na afloop een borrel. De ouderen onder ons gaan toch vaak voor de formele en intieme uitvaart met het traditionele kopje koffie of thee.
Nieuwe technieken
De verandering van invulling en wensen aangaande de uitvaart zijn niet de enige veranderingen. Ook de mogelijkheden van wat er met het lichaam gebeurd, zijn in ontwikkeling. Het is nu alleen nog mogelijk om te begraven of te cremeren, maar er zijn ontwikkelingen voor andere mogelijkheden, zoals het resomeren. Bij deze techniek wordt het lichaam niet verwerkt met aarde of vuur maar met water. Bij resomeren wordt het lichaam in drie uur bewerkt met de stof kaliumhydroxide bij een temperatuur van 180°C. Voor het toepassen van deze techniek zal de Wet op de lijkbezorging gewijzigd moeten worden. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is bezig met de voorbereidingen voor een wetswijziging. Naar verwachting van de minister zal de wet in het voorjaar 2020 in werking kunnen treden. Echter, door de coronacrisis is het aannemelijk dat er een vertraging ontstaat.
Aanpassen wet
Omdat de uitvaartzorg aan veranderingen onderhevig is, gaan er stemmen op om de Wet op de lijkbezorging aan te passen. Deze wet is voor het laatst gewijzigd in 1991. De wet zoals deze er nu ligt, is niet meer van deze tijd. In de wet zouden wijzigingen moeten worden opgenomen omtrent de mogelijkheid om iemand eerder te begraven of te cremeren na diens overlijden. Wanneer mensen dit nu willen moet hiervoor een vergunning worden aangevraagd. Ook is het voor te stellen dat regels aangepast worden omdat er meerdere culturen in Nederland wonen.
Asbestemming
Vroeger was het alleen mogelijk om de as van een overledene uit te strooien op een strooiveld bij een begraafplaats of crematorium of in een urn te doen, de urn kreeg dan een plekje in het columbarium. In de tijd waarin we nu leven zijn er veel meer mogelijkheden om as van een overleden dierbare uit te strooien. Bovendien kan de as nu worden verwerkt in een speciaal sieraad of in een tatoeage. Aan de laatste mogelijkheid kunnen wel gezondheidsrisico’s kleven. Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden om as uit te strooien. Je mag as bijvoorbeeld ook in je eigen tuin verstrooien of in een bos. Of men kiest voor verstrooiing vanuit de lucht of over de zee.
Uitvaart vastleggen
Ook al is het regelen van je uitvaart iets waar je liever niet mee bezig bent, toch is het belangrijk om het nu te regelen. Zelfs al zou je slechts een aantal basiszaken regelen, je laat je nabestaanden dan niet achter met allemaal vragen. Je wensen kun je bespreken met de mensen om je heen. Toch is het verstandiger om het op papier vast te leggen. Dit kun je doen in een verklaring. Door deze verklaring te ondertekenen en een datum onder de verklaring te zetten, wordt deze officieel. Een verklaring kun je ook bij de notaris laten maken. Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn. Wanneer je er later aanpassingen in wilt laten aanbrengen dan moet je de verklaring herroepen. Ook hier zijn kosten aan verbonden.
Online regelen
Met het internet tot onze beschikking wordt er steeds meer via internet gezocht en online besteld. Ook voor een eigen uitvaart. Mensen willen dit zelf regelen en alles zoveel mogelijk naar eigen wens laten verlopen en dit regelen vanuit huis, in alle rust en in de eigen vertrouwde omgeving. Online je uitvaart regelen kan voordeliger zijn. Hiervoor geldt, laat je goed informeren en overleg eventueel met je uitvaartverzekeraar.
Uitvaartverzekering nog dekkend
Met al deze mogelijkheden kunnen wensen nog meer afgestemd worden. Wel is het dan belangrijk om te kijken of de verzekering nog dekkend is. Heb je een natura uitvaartverzekering dan ben je verzekerd voor de kosten voor de diensten en producten van je uitvaart. Alleen kunnen de kosten dan nog behoorlijk oplopen. De oorzaak hiervan is dat er gekozen kan worden uit veel mogelijkheden. Het is goed om hier eens naar te kijken. Schrijf alle wensen eens op en kijk wat de kosten hiervoor zullen zijn. Hiermee wordt voorkomen dat nabestaanden met de kosten van de uitvaart achterblijven. Het overlijden kan soms ook heel onverwacht zijn. Nabestaanden worden dan overvallen door emoties. Wanneer alles al grotendeels geregeld is worden nabestaanden ontlast. Te vaak zien uitvaartondernemers dat nabestaanden niet weten wat de wensen van de overledene zijn. Wanneer dit niet al is vastgelegd kan dit zorgen voor veel stress en soms zelfs ruzie. Naast het vaststellen van je wensen is het ook goed om met je naasten hierover te praten en aan te geven wat je wensen zijn. Voor advies kan er altijd contact opgenomen worden met de uitvaartverzekering. Zij kunnen meekijken en advies geven.