Eemshaven
In 1972 werd de Eemshaven geopend. De opening was een direct gevolg van de grote industriële ontwikkelingen in West-Europa tijdens de jaren vijftig en zestig. Aanvankelijk was het doel om ruimte te verschaffen aan grootschalige nieuwe industriële ontwikkelingen waaronder olieraffinaderijen en de (petro-)chemische industrie. Door de oliecrisis in de jaren zeventig en de daaropvolgende recessie werd dit initiatief echter gedwarsboomd.
Tijdens de jaren negentig werd het duidelijk dat de ontwikkeling van de Eemshaven als industriële haven geen succesvolle aanpak was. Daarom werd gekeken naar een nieuwe, meer logistiek georiënteerde strategie. Deze nieuwe aanpak, ontwikkeld door Groningen Seaports, richtte zich op de noordelijke gebieden, dat wil zeggen de landen rond de Noordzee en de Oostzee.
Met de komst van het nieuwe millennium bleek deze strategie succesvol. In 2001 groeiden de opslag- en overslagactiviteiten bijvoorbeeld met ongeveer 40%. Het is duidelijk dat hierin een rol speelt dat de wegen in het westelijke deel van Nederland steeds meer dichtslibben. Ook is het goed om op te merken dat de afstand tot het industriële hart van Duitsland, het Ruhrgebied, tot de Eemshaven even groot is als die tot ‘mainport’ Rotterdam.
Nijlicht
Nijlicht, een verzamelkantoorgebouw met een informatiecentrum gelegen aan de belangrijkste toegangsweg naar de Eemshaven in Groningen. Een uniek multifunctioneel kantorencomplex dat speciaal ontwikkeld is voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) gelegen midden in de Eemshaven. Met deze nieuwe locatie is het voor dienstverlenende bedrijven mogelijk zich op het haventerrein te vestigen. Er zijn verschillende redenen om u te vestigen in kantorencomplex Nijlicht. Met deze nieuwe locatie is het voor dienstverlenende bedrijven mogelijk zich op het haventerrein te vestigen. Deze bedrijven zijn hierdoor zichtbaar in de haven en kunnen snel en flexibel inspelen op wensen en behoeften van klanten in de Eemshaven. Hieronder leest u waarom de reeds gevestigde bedrijven hebben gekozen voor deze prachtige locatie.
Locatie
– uitstekend gelegen voor dienstverlenende bedrijven;
– gelegen aan een haven waar de komende jaren miljarden worden geïnvesteerd;
– gelegen aan de belangrijkste toegangsweg naar de Eemshaven in Groningen.
Gebouw
– gebouwd met duurzame materialen;
– uitstekende faciliteiten m.b.t. communicatie en snel internet;
– gebruik gemaakt van duurzame technieken;
– voorzien van kantoren, vergaderruimtes en informatiecentrum;
– multifunctioneel te gebruiken;
– voorzien van eigen aanlegsteiger;
– units zijn te huur vanaf 40 m2 tot circa 180 m2;
– units worden sleutel klaar opgeleverd;
– onder architectuur ontworpen;
Nijlicht, een uniek multifunctioneel kantorencomplex met een informatiecentrum. Het gebouw is speciaal ontwikkeld voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) dat zich op haven gerelateerde activiteiten richt en is gelegen aan de belangrijkste toegangsweg naar de Eemshaven in Groningen. De eerste paal voor dit kantorencomplex werd op een speciale nautische wijze ingeluid op woensdag 24 maart 2010 om 15.00 uur aan de Schildweg 16 in de Eemshaven.
De kantoorlagen zijn opgenomen in een vleugel van 5 lagen en flexibel in te delen. De vorm en de materialisering van Nijlicht hebben associaties met scheepvaart en dynamiek. Met deze nieuwe locatie is het voor dienstverlenende bedrijven mogelijk zich op het haventerrein te vestigen. Deze bedrijven zijn hierdoor zichtbaar in de haven en kunnen snel en flexibel inspelen op wensen en behoeften van klanten in de Eemshaven. Nijlicht is dé locatie voor het MKB, in een haven waarin de komende jaren miljarden worden omgezet.
Duurzaam
Kantorencomplex Nijlicht is een duurzaam pand, gebouwd met duurzame materialen en technieken. Het gebouw is voorzien van:
– Flexibel indeelbare indeling van binnenwanden
– Hoogwaardig afwerkingsniveau
– Luchtbehandeling met warm-terug-win installatie
– Duurzame verwarming en koeling d.m.v. warmtepompen
– Hoge isolatiewaarde
– Regenwater infiltratie in de ondergrond
Het gebouw is bereikbaar via de N46 vanuit Groningen en de N33 vanuit Delfzijl. Ook is het gebouw te bereiken via het water middels een nabijgelegen dijkovergang met aanlegsteiger.
Het kantorencomplex Nijlicht ligt in de Eemshaven van de gemeente Eemsmond: de grootste zeehaven van Noord-Nederland. De Eemshaven wordt beheerd door Groningen Seaports en is een belangrijk handelspunt voor Nederland. Er bevinden zich dan ook vele overslagplaatsen en elektriciteitscentrales.
Ook heeft zoekmachinegigant Google een van haar datacenters gevestigd in de Eemshaven. Een interessante vestigingsplaats voor Google; vanwege het grote windmolenpark is Google verzekerd van een stabiele energievoorziening. Daarnaast komt er in de buurt van de Eemshaven een voor Google belangrijke trans-Atlantische glasvezelkabel aan land.
Nijlicht is een modern kantorencomplex dat ‘aangemeerd’ ligt aan het eerste havenbekken van de Eemshaven. Aan de achterzijde grenst Nijlicht aan het eerste havenbekken. Het kantoor biedt een prachtig uitzicht over de activiteiten in een deel van de haven.
Eemshaven valt sinds dit jaar onder de nieuw geformeerde gemeente het Hogeland. In het onlangs gepresenteerde collegeprogramma is nadrukkelijk aandacht gegeven aan de ontwikkeling van de noordelijke haven:
“De verdere ontwikkeling van de Eemshaven en Lauwersoog vinden we belangrijk en wij willen hierin als gemeente een actieve rol vervullen. We willen kansen benutten en de ontwikkeling van de havens in samenhang met het omliggende gebied laten plaatsvinden. Wij willen hiervoor een opgaveteam die als opdracht heeft om te komen tot een doorontwikkeling van de Eemshaven. Wij willen dit in economische agenda verder uitwerken.
Onze gemeente is met de energiebedrijven in de Eemshaven een belangrijke speler in de energievoorziening. Het Hogeland wil samen met het bedrijfsleven en andere partijen, zoals Eemsdelta Green en Chemport Europe, een aanjager zijn in de energietransitie. Voor innovatie en pilots (bijvoorbeeld met waterstof) geven we ruimte. Dit geldt overigens niet alleen voor initiatieven op het gebied van energie, maar voor alle initiatieven die bijdragen aan het oplossen van het wereldwijde probleem van de klimaatverandering. We stellen een energievisie met uitvoeringsplan op, waarin we een stip op de horizon zetten en beleid ontwikkelen voor de korte en de langere termijn. Daarbij willen we deze collegeperiode inzetten op het faciliteren van de energietransitie op lokale schaal. Lokale initiatieven krijgen de ruimte, zodat er kleinschalig in de opwek van energie kan worden voorzien. Hierbij houden we oog voor de inwoners met minder draagkracht. Daarbij gaan we op zoek naar financiële mogelijkheden om het mogelijk te maken dat iedereen, laagdrempelig, deel kan nemen aan duurzame initiatieven. Inwoners en bedrijven stimuleren en faciliteren we om het fossiele energieverbruik te verminderen en mogelijke restwarmte van de bedrijven inzetten als alternatieve bron van energie. Wij geven zelf het goede voorbeeld in het streven naar duurzame gemeentelijke gebouwen en voertuigen. Het betrekken van het onderwijs bij de energietransitie en het besparen van energie vinden wij belangrijk, zodat de waarde van (het besparen van) energie ook bij de toekomstige generaties gemeengoed wordt. Het onderwijs speelt daarnaast ook een rol bij toekomstige werkgelegenheid als spin-off van de energietransitie. Het opleiden en voorbereiden van jongeren op de arbeidsmarkt via gericht scholing in de richting van thema’s die spelen bij de energietransitie biedt kansen en mogelijkheden om het werk in de regio te houden en bedrijvigheid aan te trekken.”