De TT in Assen laat al jaren menig hart sneller kloppen
Zondag 30 juni staat de 89e MotoGP van Nederland op de agenda, in de volksmond nog altijd: de TT. Snelle motoren, volop emotie én gezelligheid rondom de baan: menig motorsportliefhebber kijkt elk jaar reikhalzend uit naar het grootste sportevenement van Nederland. Wie helemaal niets wil missen, kan al vanaf vrijdag 28 juni aanwezig zijn bij trainingen en kwalificaties.
De MotoGP is misschien wel het hoogtepunt van het hele weekend, waarbij rijders als Valentino Rossi en Marc Marquez elkaar hopelijk het vuur aan de schenen leggen. Maar vergeet de Moto2 en Moto3 niet. De jonge Nederlandse Bo Bendsneyder hoopt voor het thuispubliek zich uiteraard van zijn beste kant te laten zien en de nodige wedstrijdpunten te kunnen pakken.
Historie
Een stukje historie: Dutch TT door de jaren heen
De eerste Dutch TT werd gehouden op zaterdag 11 juli 1925. Er was nog geen sprake van een ‘echt’ circuit. Het waren races op de openbare weg. Als circuit diende de 28,4 km lange wegendriehoek tussen Rolde (start/finish), Borger en Schoonloo. Als organisator trad de in 1922 opgerichte Motorclub ‘Assen & Omstreken’ op. Het jaar daarop verhuisde de tweede Dutch TT naar Assen waar, even ten zuiden van de Drentse hoofdstad, een nieuw 16,5 km lang parcours gevonden werd. Dat deed dienst tot en met de 24e TT in 1954, jaarlijks – uitgezonderd de periode 1940-1945 – als circuit. In 1936 ging de organisatie van de TT over van de Motorclub Assen naar de speciaal daartoe opgerichte Stichting Circuit van Drenthe en in 1939 werd de vijftiende Dutch TT verreden. Vervolgens zorgde de Tweede Wereldoorlog voor een onderbreking van zes jaar. In 1946 werd de draad weer opgepakt, zij het slechts nationaal, maar vanaf 1947 was de Dutch TT weer een internationaal evenement.
Met de 25e Dutch TT in 1955 werd het speciaal gebouwde 7,7 km lange circuit in gebruik genomen en dat nieuwe circuit betekende tevens dat ook de zijspannen aan het programma konden worden toegevoegd. Het in 1955 aangelegde circuit onderging in 1984 een complete renovatie. Met het inkorten van de noordlus werd de lengte met 1,5 km teruggebracht tot 6,1 km. In 1989 werd de accommodatie vernieuwd en fors uitgebreid en de breedte van de baan werd door een toevoeging van 3 meter op 10 meter gebracht. In 1992 werd het huidige TT Circuit Assen voor het eerst permanent onttrokken aan het openbare verkeer. Na afloop van het seizoen 2003 is aan een verdere verbetering van de publieksaccommodatie gewerkt. Tevens kwam er een fraai motorpark waarop zo’n 12.000 motoren, via jiffy of middenbok, geparkeerd kunnen worden op betonnen stroken. Maar ook aan de veiligheid van de coureurs werd gedacht. Er kwam een uitbreiding en vergroting van de grindbakken, er werden meer airfences geplaatst en er werden meer maatregelen getroffen die de veiligheid verhoogden. In 2015 werd de overeenkomst met promotor Dorna voor het houden van de MotoGP verlengd tot en met 2026. Daarmee is het TT Circuit Assen tot en met 2026 verzekerd van motorsport op het hoogste niveau ter wereld.
Leuk om te weten:
De eerst gehouden TT leek bij lange na niet op de huidige versie. Het circuit was nog geen ‘echt’ circuit. Er werd gereden tussen Rolde, Borger en Schoonloo, gewoon op de weg dus. De eerste winnaar, Piet van Wijngaarden, reed met een gemiddelde snelheid van 91,26 kilometer per uur. Tegenwoordig liggen gemiddelde snelheden tegen de 300 kilometer per uur. Verdeeld over drie dagen, bezoeken ongeveer 130.000 mensen de TT. De totale oppervlakte van het circuit bedraagt 130 ha. Dat is net zoveel als 250 voetbalvelden. Niets mooier dan zelf met de bolide over het circuit te rijden. Het kan! Meerdere keren per jaar worden evenementen georganiseerd waarbij er met een eigen motor (of auto) gereden kan worden.
TT Festival
Het TT Festival is een GRATIS toegankelijk meerdaags festival in het centrum van Assen. De tofste bands en meest uiteenlopende acts uit binnen- en buitenland staan op de verschillende podia. Uiteraard ontbreekt ook motorvermaak niet in de programmering. De binnenstad van Assen wordt tijdens het festival op z’n kop gezet door zo’n 200.000 bezoekers. Het TT Festival is dé perfecte mix van muziek, ronkende motoren en de geur van brandend rubber!
Ontstaan
In de jaren zestig brachten de bezoekers van de TT Races de avond voor de races een bezoek aan de binnenstad van Assen. Dit monde helaas vaak uit in gevechten en vernielingen. Al snel was dit bekend bij veel jongeren in het land en ook die brachten die bewuste avond een bezoek aan Assen. Deze verstoring van de openbare orde heeft ertoe geleid dat de gemeente Assen besloot om de bezoekers vermaak aan te bieden. En zo is de ‘Nacht van Assen’ ontstaan.
Niet alleen de motorliefhebbers kwamen naar de Nacht van Assen, maar ook de Assenaren zelf en inwoners uit de regio. Als snel werd deze nacht door duizenden mensen bezocht. De Assenaren zelf vonden de avond te druk worden en brachten op de donderdagavond een bezoek aan het centrum. De horeca speelde daarop in en er werd 2 avonden vermaak aangeboden. De donderdag werd bestempeld als de ‘Assernacht’. Maar ook deze avond werd op den duur drukbezocht en de Assenaren verschoven hun bezoek aan het centrum naar de woensdagavond. Het TT Festival was hiermee inmiddels uitgegroeid tot een driedaags festival. In 2016 zijn de TT Races verschoven van de zaterdag naar de zondag. Hierdoor is het TT Festival vanaf 2016 zelfs een vierdaags festival geworden. We spreken dan ook niet meer van een Assernacht of de Nacht van Assen maar van hét TT Festival!
Bereikbaarheid
Het festivalterrein is vanaf 18 uur ’s avonds tot 6 uur de volgende ochtend afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Ook fietsers worden gevraagd de fiets buiten de wegafzettingen te parkeren. Bewoners kunnen in bepaalde omstandigheden doorrijden naar de eigen woning of ontvangen tijdelijk een parkeerkaart voor een van de parkeergarages.
Het TT Festival vindt plaats in het centrum van Assen en bevindt zich op loopafstand van het treinstation. Donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht rijden de volgende nachtbuslijnen:
– Bus 20 Assen – Smilde – Dieverbrug: 1 tot 2 x p/u
– Bus 22 Assen – Beilen: donderdag 2 x p/u, vrijdag en zaterdag 4 tot 6 x p/u
– Bus 23 Assen – Westerbork: donderdag 2 x p/u, vrijdag en zaterdag 2 tot 4 x p/u
Bus 50 Assen – Vries – Haren – Groningen: 1 x p/u
– Bus 419 Assen – Groningen: 1 tot 3 x p/u
– Bus 83 Assen – Norg – Roden – Leek: donderdag enkele ritten, vrijdag en zaterdag 1 x p/u
– Bus 110 Assen – Gieten: 1 tot 2 x p/u, vrijdag en zaterdag rijden enkele ritten van en naar Stadskanaal
– Bus 815 (Arriva) Assen – Smilde – Oosterwolde: 1 tot 3 x p/u
– Bus 1 TT Circuit – station Assen: vrijdag en zaterdag 3 tot 6 x per uur
– Bus 2 Witterzomer – Witten – station Assen: vrijdag en zaterdag 6 x p/u
– Bus 212 Emmen – Schoonoord – Assen: 1 x p/u
– Bus 24 Borger – Rolde – Assen: 1 x p/u
Alle informatie hierboven beschreven is afkomstig van ttfestival.nl. Wil je meer lezen over de exacte agenda bijvoorbeeld? De site is erg uitvoerig, inclusief een terugblik naar voorgaande jaren.