Zelf je steentje bijdragen
Hoe kun je zelf bijdragen aan duurzaamheid? Voor ons persoonlijk is er een hele andere aanpak vereist dan bijvoorbeeld een grote fabriek, maar alle beetjes helpen. Bedenk dat milieubewust bezig zijn iets meer moeite kost, maar vrijwel altijd scheelt in de portemonnee.
Verminder afval
Er is maar liefst 1 liter water en 1 liter olie nodig om 1 plastic wegwerpflesje te produceren. Het weggooien van plastic flesjes heeft daarnaast een enorme impact op ons milieu, omdat veel plastic in onze oceanen terecht komt. Als je een hervulbare waterfles gebruikt en die vult met kraanwater, verminder je de hoeveelheid plastic wegwerpflesjes.
Voedselverpakkingen leveren dagelijks heel veel afval. Je kunt die verpakkingen voorkomen door te kiezen voor een verpakkingsvrije lunch in het restaurant of de kantine of door je eigen eten mee te nemen in een lunchbox. Probeer zoveel als mogelijk plastic verpakkingen te voorkomen. Neem in de supermarkt bijvoorbeeld je eigen tas mee, zodat los fruit en groenten toch goed meegenomen kunnen worden. Dat scheelt weer de nodige plastic zakjes.
Op kantoor
In je werkomgeving kan je ook afval voorkomen, door bijvoorbeeld niet te printen. Als je toch moet printen: doe dat dubbelzijdig – dat scheelt al de helft. Je kunt er ook voor kiezen om je lettergrootte te verkleinen of om meerdere pagina’s op een vel te printen. Door slim je handen af te drogen kun je besparen op het gebruik van papieren handdoekjes.
Drink je koffie of thee? Gebruik dan een eigen kopje. Je voorkomt productie van plastic en afval. Soms is afval onvermijdelijk. Zorg in ieder geval dat je dit afval scheidt. Dat reduceert de hoeveelheid restafval aanzienlijk en zorgt dat een groot deel van je afval wordt hergebruikt.
Als je je computer even niet gebruikt, dan kan je deze automatisch in slaapstand laten gaan na 15 minuten. Hiermee verbruikt je computer veel minder energie en kan je toch weer snel weer aan het werk. Je bespaart de meeste energie door elektrische apparaten uit te zetten. Aan het eind van de dag, of wanneer je je werkruimte verlaat, zet je alle computers, schermen en projectoren uit. Ook de standby-modus verbruikt energie, dus het is belangrijk om na werktijd en in het weekend alles echt uit te schakelen. Een geweldige manier om energie te besparen is om de helderheid van je computerscherm terug te zetten naar 50%. Bovendien geeft dit zachter licht en is daarmee prettiger voor je ogen, als je een flink aantal uren per dag naar je scherm zit te kijken.
Planten in je kantoor zorgen voor een groene omgeving. Ze verbeteren de luchtkwaliteit en verschillende onderzoeken wijzen uit dat ze zorgen voor een prettigere werkomgeving en een hogere productiviteit.
Ook thuis valt nog veel te winnen
Om echt duurzaam te leven en te werken is de bron van energie niet de enige werkende maatregel. Energie van de zon of van de wind is op zich prima, maar besparing van energie is noodzakelijk. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want je moet ook nog leven. Toch kun je op een paar eenvoudige manieren al het nodige doen. Als je wat vaker warme trui aantrekt in plaats van een doorschijnend niemendalletje, dan kan je de verwarming wat lager zetten – of helemaal uit. Laat overdag het zonlicht binnen. Gordijnen helemaal open, want dan hoeft er tenminste geen lamp aan. Niet alleen is natuurlijk licht prettiger voor je ogen, het geeft ook gratis groene energie en vitamine D.
Wanneer je eenmaal begonnen bent met het aanpassen van kleine dagelijkse handelingen, dan zul je op een gegeven moment niet anders meer weten. Veel van wat je thuis doet, is op routine. Met kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoontes profiteert niet alleen het milieu, maar verbeter je ook je eigen gezondheid en kwaliteit van leven.
Laat de auto wat vaker staan
Wij Nederlanders zijn er trots op dat we zoveel fietsen. Helaas laat onderzoek zien dat het de afgelopen jaren wel minder wordt. Kinderen worden, ook al wonen ze relatief dichtbij school, vaker met de auto gebracht. Dat is niet alleen slecht voor het milieu maar zorgt ook voor meer onveilige verkeerssituaties. Fietsen is een snelle en makkelijke manier van reizen. Het is de perfecte manier van groen reizen, naast lopen natuurlijk, want je CO2-uitstoot is nul. Fit blijven en duurzaam zijn, gaan hier super simpel samen. Als fietsen geen optie is dan is het openbaar vervoer het duurzaamste alternatief, in ieder geval veel milieuvriendelijker dan je eigen auto gebruiken.
Beweeg meer
Tijdens je pauze even naar buiten is heerlijk. Het maakt je hoofd leeg en je laadt even op voor de rest van de dag. Een beetje afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, maar je kunt eventueel de laatste roddels over collega’s nog doornemen. Vergeet niet je computerscherm op zwart te zetten, de pc’s op slaapstand.Als je toch naar buiten gaat om te lopen, neem dan de trap in plaats van de lift. Je bespaart energie en je draagt bij aan je gezondheid. Als je de keuze hebt om via de draaideur naar binnen te gaan, doe dat dan: je zorgt ervoor dat er minder koude lucht binnen komt dan bij de elektrische schuifdeur (die ook weer energie verbruikt).