Een sedumdak is een voorbeeld van een groendak. Het is een dak dat is begroeid met sedum, dit zijn vetplantjes. Deze plantjes kunnen erg goed tegen droogte, maar ook heel vochtige periodes kunnen ze goed hebben. De felle zon is tevens geen probleem voor deze vetplantjes. Een sedumdak wordt ook wel een groendak genoemd. Dit valt onder de extensieve daken, dit zijn daken met een maximale opbouw van 15 centimeter waarbij de beplanting niet hoger is dan 50 centimeter.
Sedumdak voordelen
Behalve het fraaie aanzicht zitten er nog veel meer voordelen aan een sedumdak. Ze beschermen uw dak namelijk tegen alle weersomstandigheden en dragen zo bij aan de duurzaamheid van uw dak. Dit kan ervoor zorgen dat dakbedekking twee tot drie keer langer meegaat. Het voordeel van sedum ten opzichte van andere dakbedekking is dat de plant nauwelijks onderhoud nodig heeft en erg sterk is. Sedum is niet dood te krijgen. De sedumplant als dakbedekking werkt ook isolerend. In de winter beschermt het tegen de kou en in de zomer houdt het de warmte tegen. Het laatste grote voordeel van sedumdaken is dat het een geluidsisolerende werking heeft. Een sedumdak hoeft niet alleen praktisch te zijn, maar kan er ook heel mooi uitzien. U kunt bijvoorbeeld meerdere kleuren gebruiken en zo een patroon vormen, er zijn immers meer dan 250 soorten sedumplanten. Ook kunt u de sedum combineren met kiezels of gras. Zo kunt u eigenlijk een tuintje creëren op uw dak.
Daaag wateroverlast, hallo kleur
Wateroverlast. Brrr. We zien het steeds vaker opduiken in het nieuws. Klimaatverandering zou de grote boosdoener zijn en de zogenaamde ‘verstening van tuinen’ helpt niet bepaald mee. Het gevolg: na een fikse hoosbui komen straten blank te staan. Met de aanleg van een sedumdak help je om de afvoer van hemelwater te vertragen én te verminderen. Dit groendak kan namelijk ongeveer 50% regenwater opnemen. Dus daaag, wateroverlast. En het isoleert ook nog eens goed. Dus zomers kan de airco uit en in de winter mag de cv een graadje lager. En het oog krijgt ook wat. Want ja, zo’n sedumdak ziet er superleuk uit met al die bloemetjes, geuren en kleurtjes.
Voor welke daken is een sedumdak geschikt?
Sedumplantjes zijn voor zowel platte als schuine daken geschikt. Een sedumdak kan gecreëerd worden op een huis, een schuur of een garage. Wel is het belangrijk dat het dak de juiste draagcapaciteit heeft. Dit kan een specialist goed beoordelen. Over het algemeen is bijna elk dak geschikt om een sedum dak van te maken, mits de draagcapaciteit hoog genoeg is.
Wanneer doe je geen sedumdak?
Als je geen zin hebt om je fundering aan te passen. Of als je geen kosten wilt maken voor een goede regenwaterinstallatie, want die heb je echt wel nodig. Een sedumdak leg je ook niet aan als je een hekel hebt aan beestjes. Want zo’n groendak trekt slakken, vogels en insecten aan. Wat trouwens heel goed is voor de biodiversiteit. Maar vergeet ook het onderhoud niet. Minstens één keer per jaar moet je het dak op met een flinke zak mest. Soms zal je zelfs onkruid moeten wieden – al hangt dat weer af van het type groen. Doe je liever wat anders in je vrijetijd? Begin er dan niet aan en zoek een manier om groen te wonen die beter bij je past!
Investeren mét subsidie
Gemiddeld kost een groendak vanaf € 50,- per vierkante meter. Het is dus even investeren, zoals bij de meeste energiebesparende maatregelen. In steeds meer gemeenten kan je een subsidie krijgen als je een groendak aanlegt.